V naravi ni ničesar nekoristnega...

/ 0

OutDoor oprema

3 dejavniki za nastanek plazu

31st Dec '15

Pršič je, sonce sije in pobočje je pred nami. Kaj še čakamo? Verjetno se vsakdo ustavi, preden se spusti in vsaj za trenutek pomisli, ali se bo sprožil? Vedno več nas vozi po neurejenih “progah” in le redki razumejo, kako in zakaj nastane plaz. Spodaj so trije dejavniki za nastanek plazu, ki na hitro pojasnjujejo, kdaj je nevarnost sproženja plazu oz. kdaj naj razum “prevaga” nad čustvi.

Najprej seveda potrebujemo dovolj snega in vsaj kanček nestabilnosti v smislu, da je snežna odeja nesprijeta, bodisi temperatura niha oz. so vremenske razmere nestabilne

Naklon terena

nastanek-plazu

V grobem lahko izhajamo iz poznavanja terena, ki ima potencial za nastanek plazu. Strm teren, to je preko 25° oz. 30°stopinj naklona. Na strmejših pobočjih od 30°radi nastajajo najbolj smrtonosni kložasti plazovi. Kadar je snežna odeja nestabilna, se je takim naklonom bolje izogniti.

Suh sneg in večja strmina za dodatek povečata možnost nastanka pršnega plazu, ki doseže tudi preko 200 km/h in mu torej po filmsko ne moremo uiti.

Izpostavljenost vetru

veter in plaz

Izpostavljenost terena vetru je pomemben dejavnik za nastanek plazu, ker vetrovi neenakomerno razporejajo novozapadli sneg. Vplivajo na razporeditev snega nato pa nesprijet svež sneg napihajo na dele pobočij. Tako je snežna odeja ponekod nesorazmerno višja, kar je potencial za kložasti plaz, ki je med najnevarnejšimi.

Pasti

nastanek-plazu

Ali ima teren lastnosti, ki bi poslabšale situacijo pri morebitnem zasutju s plazom. Torej če se plaz sproži, ali bi teren lahko dodatno poškodoval človeka, ki bi ga plaz zasul? Razpoke, drevje, večje skale ipd. onemogočajo pobeg pred plazom, obenem pa povečajo nevarnost za poškodbe.

Drugi dejavniki, ki vplivajo na nastanek plazu:

 • Izpostavljenost terena soncu,
 • Oblika strmine (konveksno oblikovana površina ima večji potencial za nastanek plazu)
 • Velikost (večje površine proizvedejo večje plazove)
 • Razgibanost površja (naravne ovire preprečujejo zdrs snega)
 • Nadmorska višina (višje je nevarnost plazu zaradi pogostejšega sneženja in vetrov)
 • Potencialni naravni sprožitelji plazu (npr. napihi, ki se lahko odlomijo in padejo ter sprožijo plaz)
 • Sledi preteklih plazov (poškodovano drevje in rastje s preteklih sezon, delci plazu, …)

Varno po cevcu

varno po cevcu

Freeride smučanje in deskanje po neurejenih progah (off-piste) je čisti 100% užitek. To je tudi razlog, da ljudi zasuje. S primernim znanjem in sposobnostmi lahko tveganje močno znižamo in se plazu izognemo, obenem pa uživamo dalje. Za odločitev med “iti ali ne iti” ni preproste formule. Kakor povsod, kjer je opraviti s tveganjem, pa je priporočljivo naslednje:

 1. Pridobiti znanje (tečaji, vodniki, …)
 2. Izkušnje (začnimo s tveganjem, ki si ga lahko privoščimo)
 3. Preizkušanje terena
 4. konstantno izobraževanje (branje, videi, …)