V naravi ni ničesar nekoristnega...

/ 0

OutDoor oprema

Bi smučali navzgor? O kožah za turne smuči in splitboard

19th Dec '15

Kako smučati navzgor? Verjetno ste na smučanju že opazili izjeme, ki se s smučmi na nogah sprehajajo po smučiščih v kontra smer. Kako je to možno? Vsi ti turni smučarji, kot jim pravimo uporabljajo kože. Včasih so bile izdelane iz kože morskih psov, še danes pa jih tako imenujemo, čeprav jih sestavljajo drugi materiali, v glavnem mohair in najlon (sintetika). Poanta je v vlaknih, ki so usmerjena (po koži) v eno smer in tako preprečujejo zdrs obenem pa ga v nasprotno smer omogočajo.

angora koza - mohair - kože za turne suči

vir: justinbonello.com

Hoja s turnimi smučmi je zares prijetna in edinstvena, potreben je občutek, uživanje v panorami ter gibanju v naravi pa 100% zagotovljeno (tudi v megli), zato priporočam vsakemu, da vsaj poskusi. Poleg tega so smučišča (vsaj v Sloveniji) prenapolnjena in za moj okus precenjena, obenem pa imamo čakanja v gneči dovolj že med tednom in za sprostitev potrebujemo mir in tišino kot ju prinaša divja narava, torej neobljudenost v vseh pomenih besede. Za turno smuko kože niso dovolj, potrebujete celotno opremo, to je teleskopske (dvodelne) palice, turne vezi na primernih smučeh ter pancarje, ker bi vas klasični smučarski verjetno ovirali pri hoji in zagotovo vsaj ožulili. Nekaj več od 300 € za cca 4 sezone. Lahko pa si jih tudi izposodite (glej v Google “oprema za turno smučanje izposoja”)

V čem je “fora” kož za turno smuko? Zakaj v eno smer drsijo in v drugo ne? Kakšni so materiali, kaj deluje in kaj je treba vedeti pri nakupu kož za splitboard ali turne smuči.

Mohair in sintetika

Mohair je volna, ki se pridobiva od Angorske koze, pasma koze s turške Ankare, nikakor pa ne od angorskega zajca, kot sem pred leti zapisal za promontana.si. Volna, ki jo pridobivamo od angora zajcev, pa se imenuje angora, a se ne uporablja za kože za turno smuko. Mohair ima v kožah splitboard in turne smuči ključno vlogo, ker zagotavlja oprijem in drsenje. Vlakna mohairja poskrbijo, da kože primejo pri hoji navkreber. Obenem tudi dobro drsi, kar je ključno pri tem, da lahko drugo nogo potegnemo naprej s čim manjšim uporom.

mohair - koze za turne smuci

vir: www.mohair.co.za

Najlon je tu zaradi življenjske dobe vaših kož za turno smučanje. Več najlona pomeni daljšo življensko dobo in manj funkcije, nižji efekt. Več najlona pomeni, da bodo kože slabše prijele in slabše drsele, bolj se boste trudili da boste dosegli učinek, a plačali boste manj, ker bodo vaše kože dlje časa obstale. Sintetika je v bistvu najlon. Ta se skoraj vedno uporablja z namenom, oz. zato, da je nekaj obstojno, močno.

So pa tudi sintetične kože, to je brez mohair-ja oz z materialom, ki mohair nadomešča. Sintetike so skoraj vedno slabi nadomestki naravnih materialov, ki sicer prinašajo simbolno isto funkcijo, a imajo razne svoje pomanjkljivosti, ki so značilne za sintetiko (primer je usnjena in gore tex obutev)


 

Vir fotografij: glenmorelodge.org.uk