V naravi ni ničesar nekoristnega...

/ 0

Nepremočljive membrane

Gore-Tex: Problem “tehnologije” ali povpraševanja?

25th Feb '15

Dele obutve in rokavic povezujejo šivi.  Nepremočljivost šivov GTX izdelkov se zagotavlja z lepljenjem, ali varjenjem. Ti deli ne prepuščajo nič, ne vode, ne pare. Ste kdaj pogledali, koliko šivov imajo čevlji? In koliko šivov imajo rokavice? Ste se vprašali, ali so ti šivi lepljeni, kajti v kolikor niso, potem ni nepremočljivosti. In kako širok je lepljen del(5mm in več)? In kljub temu imate rokavice oz. čevlje, ki dihajo? Verjetno nekaj pare uide pri gležnju in nekaj simboličnega skozi površino, to je vse.
Ampak na izdelkih piše, kakšen je vodni stolpec in kakšna je nepremočljivost. Že, ampak piše tudi, da podatek velja za GTX v laboratoriju, ne v izdelku. In dihanje GTX rokavic in večine GTX čevljev je zanemarljivo. Včasih je ponudba le posledica povpraševanja, ne dolgoletnih izkušenj in študij.
Poleg tega je večina GTX obutve narejena po sistemu tekstil, GTX, usnje. Usnje ni nepremočljivo in po določenem času prepusti vodo. Voda se ujame med GTX in usnje in popolnoma izolira nogo, onemogoča dihanje čevlja in povečuje težo.