V naravi ni ničesar nekoristnega...

/ 0

Kolesarjenje

Hitri po petdesetem – Vse o knjigi

10th Feb '16

Kdor se rad udeležuje tekaških in kolesarskih maratonov ter vseh drugih množičnih športnih prireditev, ki se vsak konec tedna vrstijo po vsej Sloveniji in okolici, lahko zadnja leta opaža zanimiv pojav: vse več je zares že starih športnikov, takšnih, ki bi jim v ‘normalnem’ življenju komaj pripisali kaj več kot počasne sprehode. Se ti ljudje igrajo z ognjem? Jim ni mar za srce, da ne govorimo o izrabljenih kolkih, bolečih kolenih in trhlih kosteh?

O hitri po petdesetem smo že pisali. O tem, komu bo všeč, kaj prinaša in kaj pravijo o njej tuji viri si lahko preberete v objavi Hitri po petdesetem. Ta objava je kratka recenzija knjige Hitri po petdesetem, povzeta po objavi na ciceron.si/blog.

… so starejši sposobni kvečjemu za košenje trave na domačem vrtu ali pa za opazovanje ptic.

Očitno jih ne skrbi, delujejo sveže, mladostno in pravzaprav zelo poskočno. Ameriški trener vzdržljivostnih športnikov, Joe Friel, tudi sam pri sedemdesetih še vedno aktiven tekmovalec na cestnem kolesu, je prepričan, da so to ljudje, ki so odkrili edini pravi studenec mladosti – intenzivno telesno aktivnost. V knjigi Hitri po petdesetem (založba Ciceron, 2016) prepričljivo in s pomočjo številnih znanstvenih raziskav o staranju zavrača predsodek, da so starejši sposobni kvečjemu za košenje trave na domačem vrtu ali pa za opazovanje ptic. Vse nas prej ali slej doletijo sindromi športnega staranja: padec aerobne kapacitete, usihanje mišične mase in večja nagnjenost h kopičenju telesne maščobe. Toda z redno, zelo intenzivno vadbo lahko te procese upočasnimo, ustavimo ali začasno celo obrnemo v drugo smer.

Hitri-po-petdesetem

Bolje, da se telo obrabi, kot da zarjavi

Pa to ni nevarno? Seveda, starejši morajo biti še veliko bolj previdni kot njihovi mlajši kolegi. Po naporni vadbi potrebujejo več počitka in še bolj skrbno premišljeno prehrano. Nikakor pa jim po petdesetem letu starosti ni treba razmišljati o tem, ali niso že za v staro šaro. Bolje, da se telo obrabi, kot da zarjavi, pravi Friel, ki v knjigi ponuja zelo natančno pripravljene načrte intenzivne športne vadbe za tekače, kolesarje, triatlonce, nordijske tekače in vse druge vzdržljivostne športnike, ki bi radi še v zelo pozni starosti živeli in uživali v športni aktivnosti tako, kot so vse življenje. Skratka, hitro tudi po petdesetem.

Več o knjigi najdete na ciceron.si/blog. Naročite jo lahko na ciceron.si, cena je 29,4 €, ob naročilu več izvodov pa prejemete količinski popust in brezplačno dostavo nad 50 €.