V naravi ni ničesar nekoristnega...

/ 0

Kolesarjenje

Hitri po petdesetem – komu je knjiga namenjena

1st Dec '15

Nas bo kap, če bomo po 50. letu kidali sneg? Morda! Razen če smo pripravljeni na intenzivne treninge. Mit je, da po petdesetem letu intenzivnost pomeni tveganje. Nasprotno, zmanjšuje ga. Knjiga Hitri po Petdesetem je med Amazonovimi “Top Books Of 2015”.

Joe Friel je avtor tekaških biblij, knjig The Cyclist’s Training Bible in Cycling Past 50. Je atlet s preko 40 leti izkušenj in tudi športni trener. Njegove knjige pomagajo razumeti, kako pripraviti dober program za trening, razlagajo kako deluje trening in kako trenirati glede na zmožnosti in ne le slediti nekemu vnaprej določenemu načrtu.

Knjiga je namenjena vsem atletom, športnikom nad določeno starostjo in tistim, ki vanjo prihajajo. Predstavi revolucionarno idejo, kako izboljšati športne rezultate in upočasniti staranje. Knjiga Hitri po petdesetem je namenjena vsem, ki se ukvarjamo z vzdržljivostnimi športi in tistim, ki se ukvarjajo s strategijami treniranja.

hitri po petdesetem

Kaj pravijo o knjigi

Namenjena je predvsem rekreativnim športnikom in tekmovalcem, ki se zaradi nakopičenih let ne nameravajo odreči svoji telesni aktivnosti. Za razliko od prevladujočega mnenja v družbi, da so stara leta namenjena počitku, umirjenim sprehodom in delu na domačem vrtu, nas avtor spodbuja k intenzivni športni aktivnosti, ki ne bo nič manjša kot pred leti – le nekoliko drugačna. Pravzaprav še nekoliko intenzivnejša. (Ciceron.si – Hitri po petdesetem)


V drugem delu knjig avtor zelo natančno opisuje način športne vadbe, ki starostne procese upočasni oziroma kratkoročno celo zaustavi in obrne v drugo smer. Da bi starejši športnik dosegel ta cilj, mora njegova vadba temeljiti na dve glavnih elementih: visoki intenzivnosti in zadostni regeneraciji. Visoka intenzivnost vadbe, vključno z najbolj napornimi intervali in vajami za moč, je rdeča nit knjige, s katero avtor ruši ustaljeno prepričanje, da so petdeseta leta čas, ko mora človek počasi pozabiti na športne napore in se začeti posvečati domačemu vrtu, umirjenim sprehodom in zbiranju metuljev. Napaka, trdi Fiedel, tisto, česar ne uporabljaš, boš izgubil. Bolje da se izrabi. kot da zarjavi. (Bicikel.com o Hitri po petdesetem)


Friel, star 72 let, je značilen predstavnik generacije ‘večnih’ športnikov, ki ne razmišljajo o športni upokojitvi, dokler jih ne ustavi višja sila. Procesi staranja, četudi neizogibni, v to ne štejejo. Friel je prepričan, da jih je mogoče z dovolj intenzivno vadbo ne le upočasniti, ampak začasno celo ustaviti oziroma obrniti v drugo smer. Tudi ljudje, ki se nikoli niso ukvarjali s športom, lahko tudi v zelo poznih letih izboljšajo svoje fizične zmogljivosti (Bukla.si o Hitri po petdesetem)


Petdeseta leta so najbolj priljubljena leta med Američani. Če bi ti lahko živeli večno, bi živeli stari petdeset let. Vsaj tako pravi študija. Športniki so morda drugačnega mnenja o petdesetih, vsaj dokler ne preberejo knjige “Hitri po petdesetem. Čeprav niso idealna za vrhunsko zmogljivost, pa je po Friel-ovih besedeah, presneto dobro biti športnik. Friel je eden izmed glavnih svetovnih strokovnjakov za vzdržljivost, ki se pri sedemdestih potiska do meje, da bi še bolje spoznal, kako uspeti po petdesetem … (outsideonline.com)


Ne glede na to, ali ste vzdržljivostni športnik in torej tečete, kolesarite, ali se ukvarjate s triatlonom, ali za vikend hodite v hribe oz. se resno ukvarjate s pohodništvom, alpinizmom, plezanjem in čim podobnim, vam bo knjiga Hitri po petdesetem postregla s popolnoma novim pogledom na življenje in šport, ki pa ne temelji zgolj na ideji, temveč je ta pogled posledica sinteze raziskav s področij staranja in športa. Obvezno branje za vse, ki se staramo, za vse pripravljene, da na novo življenje “po petdesetem”.

Naročite knjigo

Knjigo Hitri po petdesetem lahko naročite na ciceron.si – Hitri po petdesetem, cena je 29 €, pri naročilu več knjig pa prejmete tudi popust.

Na povezavi pa si lahko preberete nekaj odlomkov.

Recenzije ali prednaročila najdete na ciceron.si

Hitri po petdesetem, naslovnica

Hitri po petdesetem 29 €


Viri:

Fotografije: sevendaycyclist.co.uk in ciceron.si