V naravi ni ničesar nekoristnega...

Deli objavo


/ 0

Kampiranje

Kako toplo spalko potrebujete in kaj je EN rating

26th Okt '15

Če ste že kdaj kupovali, ali ogledovali spalne vreče, potem je EN rating verjetno prvi podatek, ki vam je padel v oči, ko ste spalko prijeli v roke. Gre za podatke o tem, zan katere temperature je spalka bolj in manj primerna. 

Booking.com

EN rating je evropski standard za poenotenje temperaturnih ocen na spalnih vrečah, ki so izdelane oz. prodajane v Evropi.

Ocene temperaturnih območij so podane na osnovi testov. Rezultati pa so zgornja meja, udobje, spodnja meja in “extreme”.

En rating temperaturna območja spalnih vreč

Temperaturna območja spalnih vreč

Zgornja meja (Upper Limit) je temperatura, pri kateri lahko standardni moški spi, brez, da bi se pri tem prekomerno potil. Vzpostavljena je s slečeno kapuco in odprtimi zadrgami ter rokami izven spalne vreče.

Komfort (Comfort) je temperatura, pri kateri standardna ženska lahko pričakuje udoben in sproščen spanec.

Spodnja meja (Lower Limit) je temperatura pri kateri lahko standardni moški spi skrčen 8 ur, brez da bi se zbudil.

Extreme najnižja temperatura pri kateri standardna ženska lahko ostane v spalki 6 ur, brez da bi tvegala podhladitev ali smrt.

Ali meritev služi namenu ali ne, pa presodite sami 🙂

Kar pa se dovolj tople spalke tiče, imam zgolj dva nasveta:

  1. Kupite toplejšo spalko, kot mislite, da jo boste potrebovali. Odpnete jo vedno lahko, uporabnost bo širša in zagotovo vas ne bo zeblo.
  2. Če se orientirate po EN rating-u, naj bo lower limit vsaj cca 5°C nižji od vaših zahtev oz. naj bo “comfort” nekaj stopinj nižji.
  3. Vprašajte prijatelje in znance, katero spalko imajo, kje so jo uporabili in kako so z njo zadovoljni. Naj vam ne predavajo, le odgovorijo!

Viri fotografij: 

  • camptrip.com
  • sectionhiker.com
Booking.com