V naravi ni ničesar nekoristnega...

/ 0

Aktivno perilo

Merino perilo: ugodno ali ne?

20th Dec '15

Če niste prepričani, ali je o merino perilu vredno razmišljati, si preberite naslednje objave, kaj so prednosti merino perila in  zakaj mokra volna greje ter vse o volni.

Ko se potrošnik odloči za volneno aktivno perilo, je verjetno eno prvih vprašanj, ali se splača poceni? Bolj je vprašanje, zakaj bi plačal več, v čem  je prednost dragega merino perila v primerjavi s tistim poceni. Razlika je več kot ena in več kot očitna.

Kaj je omočljivost

Merino ima višjo omočljivost od sintetike in sicer so merino vlakna v primerjavi s sintetičnimi bistveno bolj hidrofilna (omočljiva), se bolj vežejo z vodo. Zadržijo lahko do 35% vlage preden dajejo občutek mokrote. To pomeni, da material iz 100% merina lahko vpije vlago ekvivalentno 35% neto teže materiala, preden da občutek mokrote. Več v objavi: Zakaj mokra volna greje.

[ecko_youtube]kK0BotOz6fc[/ecko_youtube]

Kako na nošenje vpliva kvaliteta merino volne

Na našem trgu se pojavlja vedno več ugodnega perila iz merina. Obenem vedno bolj, a že od nekdaj, uporabniki tožijo po trgovinah z merino perilom, da volna bode in je zato ne morejo nositi. Res je, volnena vlakna so različne kvalitete, celo na eni sami ovci je finost zelo različna. Če ta vlakna niso prebrana in torej se slaba ne odstranijo, potem v tkanini ostane več tankih vlaken na eni strani ter več debelih vlaken na drugi. Rezultat tega je, da sta tako volna kot izdelek slabe kvalitete, neudobna za nošenje, da koži povzročata srbenje in zbadanje. Drži tudi to, da ima bolj izbrana volna tudi višjo ceno. Razlika v debelini volnenih vlaken ustvarja nehomogeno celoto, ki nehomogeno deluje, se torej upogiba, razteguje in krči nehomogeno, vsako vlakno bolj zase. Zato nas v poceni merino perilo rado kaj zbode.

O tem, kje je meja med enim in drugim mora uporabnik presodit sam, tako da pred nakupom poskusi več različnih kvalitet merino aktivnega perila. Srbenje je občutno takoj, ko se majica ipd. obleče.