V naravi ni ničesar nekoristnega...

Deli objavo


/ 0

Aktivno perilo

Ne bodite ovca, nosite jo!

19th Dec '15

Volna ni le od ovce. Volna je vsa “dlaka”, ki jo nosimo in ki prihaja od živali. Po SSKJ je volna”1. dlaka ovc in nekaterih drugih živali, 2. snov v neurejeni nitasti, vlaknasti obliki, zlasti za izolacijo“. Vse to drži. Večina uporabnikov ima neko splošno znanje oz. vedenje o volni, a le redki vedo, kaj in zakaj pravzaprav plačujejo, ko kupujejo volnena oblačila, volneno perilo, volnene izdelke. V tej objavi bomo obdelali vse o volni, vse kar še niste vedeli, od merino volne, do alpaka, angora, mohair in kašmir volne. 

Booking.com

Volna tipično pomeni volno od ovce, a kot rečeno, izraz ni omejen na “dlako” živali, ki meketajo. Mohair, kašmir in angora so tehnično gledano tipi, vrste volne. Alpake, koze, ovce, lame, zajci in dalje, pa so vse živali, ki so rejene (tudi) z namenom pridobivanja volne.

Volna ovce

Dve vrsti ovčje volne sta, o katerih je vredno spregovoriti. Jagnječja volna in merino volna.

Jagnječja volna

Jagnječja volna je volna, ki jo pridobivamo s striženjem jagenjčkov, to je s prvim striženjem, ki je navadno pri sedmih mesecih starosti živali. Je fina in mehka obenem pa zahteva minimum obdelave. “čudežna vlakna” so uporabna zato, da nam je prijetno(!) toplo. Iz njih se izdelujejo šali, rokavice, puloverji in podobna oblačila ter nekatere druge stvari, kot npr. “duster-ji”.

merino perilo volna

Merino volna

Pridobiva se iz katerekoli vrste/sorte ovce a je merino edina, ki se pridobiva od merino ovce. Vse merino volne pa si niso enake. Gre za mikrone, ki odločajo o kvaliteti merino volne. Tanjši, kot je premer dlake, bolj kvalitetna je volna. Najbolj kvaliteten ima premer dlake med 18 in 16 mikroni, vrhunski merino pa celo 15,5 mikrona.

Nekateri pravijo, da je kašmir najboljši tektsil na sveto, a tisti, ki vedo, vedo, da je vrhunski merino brez primere.

V outdoor športih je najbolj udaren, verjetno najbolj nov in obenem perspektiven produkt “merino aktivno perilo“. O njem smo že pisali  v objavah:

Ker ovce živijo bolje od večine Evropejcev, se v tem primeru z morebitnimi okoljevarstveniki ne strinjam.

Kozja volna

Kašmir ovce so gojene povsod po centralni Aziji, Kitajski, Australiji in Novi Zelandiji. Pravijo, da je kašmir volna najboljši tekstil na svetu. Naj vas razbohoteno razraščene koze ne zavedejo. Pomembne so kratkodlake, te ustvarjajo dober kašmir. 19 mikronov je standard za kašmir, kar je več ni kašmir.

mohair volna

Mohair volna

Mohair je volna, ki jo pridobivamo iz angora (ankarske) koze. Ne gre je menjati z angoro, ki je volna, ki jo pridobivamo od angora zajcev. Je debelejša od kašmirja (24 mikronov). Pomembno pri njej je, da je obstojnejša, bolj robustna predvsem pri pranju in sušenju in jo zato smatramo za enega najbolj podcenjenih volnenih vlaken za moška oblačila.

tibetanska antilopa - volna - shahtoosh

Shahtoosh volna

Perzijska beseda shahtoosh pomeni “King of the wools” in se pridobiva iz tibetanske antilope. Pridelava in uporabasta prepovedani, ker je “chiru” ogrožena vrsta po CITES. Na črnem trgu  naj bi cena pregrinjala (večjega šala) znašala med 5000 in 6000 $.

Zajčja volna

Volna, dlaka angora zajca je neverjetna, meri le enajst mikronov in je mehkejša, pa tudi bolj lomljiva kot kašmir ali merino. Do nje je težko priti, zato je bolj kot dodaten element prestiža pri oblačilah, zakakšen ovratnik ipd.

zajčja volna

 

Alpaka volna

Alpake so sorodna vrsta lame. Njihova volna je mehka, svilnata in leskateajoča se. Zelo je podobna ovčji volni, a ne bode in ne vsebuje lanolina, ki je zelo alergen.

muškatno govedo volna

Volna muškatnega goveda

Ima dva sloja volne. Vrhnjega odvrže vsako sezono. Njegova vlakna so bolj gosta in se ne krčijo. Ko je res mrzlo, je to prava roba.


 

povzeto po članku na www.gq.com

Booking.com