V naravi ni ničesar nekoristnega...

Deli objavo


/ 0

Pohodni čevlji

Nega pohodnih čevljev

6th Jul '17

Tudi dobri čevlji potrebujejo nego oz. še toliko boljšo. Nega čevljev je pomembna predvsem zaradi ohranjanja materialov in njihovih lastnosti. Sonce, vročina, mraz, zemlja, pesek, in drugo, vse to na nek način napada čevelj in ga razkraja, njegove zunanje in notranje plasti čevlja ter načenja materiale. Zgornje in notranje plasti čevlja je tako potrebno redno čistiti in negovati.

Booking.com

Vložki in vezalke ter podplat so potrošni material. Usnje, membrana (Gore-tex, OutDry, eVent, …) in tekstil, pa so nenadomestljivi in jih zato lahko le vzdržujemo. Z vzdrževanjem želimo predvsem ohranjati vitalnost, prožnost in vlažnost (mehkobo) usnja. Membrano želimo ohraniti čisto in prav tako prožno ter preprečiti, da bi se ta zapacala. Tekstil mora ostati čist in impregniran, da s tem pospešimo odtekanje vode s površine.

Kako negovati čevlje

Nega pohodnih čevljev je odvisna od tipa čevlja. Najprej moramo ugotoviti, kakšen čevelj imamo, kateri materiali ga sestavljajo in tako tudi pristopiti k negi. Nekaj vprašanj:

  • usnjen ali tekstilen,
  • kakšen je tip usnja, nubuk, suede, gladko usnje,
  • ima membrano (Gore Tex, OutDry, eVent, …) ali ne?

Nega pohodnih čevljev iz gladkega usnja

Pohodni čevlji iz gladkega usnja povečini nimajo vdelane nepremočljive membrane. Taki čevlji imajo namreč relativno visoko vodo-odbojnost, predvsem pa so zračni in ohranjajo prijetno klimo. Vodo-odbojnost pri takih čevljih dosegamo z nanosom masti oz. podobnih snovi na zunanjo plast usnja.

Čistimo jih s krtačo in sicer z namenom, da odstranimo umazanijo ter ostanke masti iz preteklega nanosa. Za nanos nove masti ali kreme mora biti površina čista, lahko pa čevlje tudi nekoliko segrejemo (npr. s sušilcem za lase) saj se tako krema bolje porazdeli in vpije. Nato s ščetko iz žime nanašamo mast ali kremo. Kremo lahko nanesemo s krpo in jo vtremo v usnje s krtačo.

pohodni čevlji

Nega usnjenih pohodnih čevljev z membrano

Najbolj popularni so pohodni čevlji z nepremočljivimi membranami, ki so povečini obdane z usnjem nubuk. Pri takih čevljih je prvo na mestu čiščenje.

Suh čevelj čistimo s ščetko ali krtačo za nubuk, za trdovratnejše madeže pa uporabljamo gumijasto ščetko, da material ostane žameten. Notranja plast čevlja se občasno lahko napolni z (destilirano) vodo, da se odstrani ostanke potu, ki od znotraj mašijo nepremočljivo membrano. Za impregnacijo zunanje plasti se uporablja impregnacijski sprej (kot ga priporoča proizvajalec). Sprej je najbolje nanesti na nekoliko vlažno površino, saj pore usnja takrat bolj odprte. Po uporabi spreja naj čevlji stojijo 24 ur.

Česa nikoli ne počnemo:

  • Čevljev ne peremo v stroju.
  • Čevljev ne sušimo na peči, radiatorju ali ob drugih virih toplote, temveč na sobni temperaturi.
  • Na nubuk in čevlje z membrano ne nanašamo kreme.
  • Ne puščamo jih na sončni svetlobi
  • Umazanih čevljev ne mažemo ali impregniramo
  • Tudi vezalke ne potrebujejo impregnacije, zato jih pred njo lahko potegnemo iz čevljev

Vedno upoštevajte navodila proizvajalca

Pri negi pohodnih čevljev za določene modele ali proizvajalce veljajo tudi posebnosti. Zato vedno upoštevajte navodila proizvajalca. Povezave do podatkov o negi so za določene proizvajalce pohodnih čevljev navedene spodaj:

Booking.com