V naravi ni ničesar nekoristnega...

/ 0

Nepremočljive membrane

Nepremočljivi Pohodni Čevlji: Gore-Tex – Naj vam noge zaplavajo!

4th Okt '15

Kaj morate vedeti preden se odločite za nakup nepremočljivih čevljev. Če kdo misli, da Gore Tex obutev res deluje ima delno prav. Delno pa se moti. Ni vprašanje, ali Gore tex dovolj dobro drži vodo, ali ne. Gre za vprašanje, ali ima Gore tex nepremočljiva obutev kot tehnologija sploh perspektivo in prihodnost.

Usnjeni nepremočljivi pohodni čevlji so dobri

Usnje deluje. Z redno in primerno nego so usnjeni čevlji nepremočljivi in dovolj paro-prepustni, da dobro služijo namenu. Potreba uporabnikov, po 100% nepremočljivih čevljih je umetno ustvarjena. Redko kdo potrebuje 100% nepremočljive čevlje. Potrebujemo jih za zimske razmere in v tropih, kjer res dežuje. Potrebujejo jih tudi gorski reševalci, ki gredo v gore ne glede na razmere. Vsi ostali pa povečini niti preizkusijo, ali so čevlji res nepremočljivi. Pa kljub temu kupijo Gore-tex nepremočljive čevlje, jih torej dodatno plačajo, in se v njih po nepotrebnem potijo. Druga plat je tudi ta, da pohodniške trgovine skoraj ne prodajajo več nepremočljivih čevljev brez membrane. Nekako se je uveljavilo splošno razmišljanje, da čevlji brez membrane premočijo. V praksi pa je nepremočljivost usnjenih čevljev v primerjavi z večino nepremočljivih čevljev z membrano približno enaka. Zakaj?

Gore-tex ima nekaj slabosti za katere večina ne ve.

 

wl_gore_tex_digital_brand_online_web

Nepremočljivi čevlji – Slabosti

Gore tex pohodni čevlji (in drugi z membrano) so sestavljani (v grobem) iz 3-h slojev. Notranjega dela, ki je navadno tekstil (poliester), iz membrane (PU ali Teflon) in zunanji del, ki je iz usnja (navadno nubuk).

Vemo pa, da usnje že samo po sebi odbija vodo. Po eni strani je to dodatna prednost, saj nudi boljšo odbojnost za vodo. Glede dihanja tudi ni ovira, ker je usnje dovolj paropropustno. Ravno kombinacija teh lastnosti pa je tudi slabost. Scenarij gre takole:

Nepremočljivi čevlji – težji in bolj vlažni

Ko so nepremočljivi čevlji izpostavljeni vodi, ta sčasoma prodre skozi usnje in se ustavi pred Gore-tex membrano. Gore tex se z zunanjo plastjo, bodisi je to usnje, bodisi poliester, pri izdelavi ne spaja. To pomeni, da so med membrano (Gore-te) in usnjem, ki je na zunanji plati t.i. “žepki”, ki jih razmejujejo šivi čevlja. Dve plasti, med njima pa prazen prostor (Gore-tex se ne spoji z usnjem in tako ostaneta 2 plasti, vmes pa prostor).

V teh žepkih se nakopiči voda, ki je prodrla skozi usnjeno plast čevlja. Ta voda v “žepkih” nato zastane. Prva posledica je povečanje teže čevlja. Nepremočljivi čevlji postanejo občutno težji, saj so napolnjeni z vodo. Z notranje strani čevlja (kjer je noga) pa skozi te plasti napojene z vodo ne more več prehajati para. Voda zamaši prehod in tako Gore tex nepremočljivi čevlji ne dihajo. Če se še spomnite, naj bi bila glavna prednost Gore-tex-a v kombinaciji dihanja in nepremočljivosti in dihanja. No, dokler je sonce zunaj to res drži, a ko je dež, se stvari nekoliko zapletejo in seveda, držijo le še v teoriji.

Zaradi omenjenega scenarija (vode ujete v žepkih čevlja) tudi notranja plast postane mokra od potu ki ga oddaja noga. Imamo torej tri plasti, ki v teoriji in na suhem “dejansko delujejo”. Ob stiku z vodo pa ne, oz. le za kratek čas.

gore tex-cevlji

kjer so temperature nižje in je vlage bistveno manj pa je verjetno Gore tex še vedno boljši od usnja.

V nekaterih primerih, to je predvsem na snegu in v primerih, kjer so temperature nižje in je vlage bistveno manj pa je verjetno Gore tex še vedno boljši od usnja. Tam prvič prav pride, da je stopnja vlage v čevlju višja, saj izparevanje vlage ohlaja (membrane pa upočasnjujejo izparevanje, ker slabše dihajo) poleg tega pa ni tako visokega pritiska vode na zunanje plasti čevlja, da bi ta prodrla skozi usnje.

V toplih in vlažnih razmerah, je (po omenjeni logiki) usnje zagotovo bolj primerno. Diha bolje, je cenejše in ne povzroča nepotrebnega potenja.


Alternative za Gore-tex nepremočljive čevlje

Outdry nepremočljiva membrana

Ko je na dan prišla tehnologija Outdry, se je podjetje Gastro Italy najprej moralo soočiti s tožbo s strani W. L. Gore & Associates, Inc. Kasneje je Outdry prevzela Columbia sportswear, posledično pa se je s tožbo  soočil Geox S.p.A, ker naj bi “kradli” tehnologijo podjetja Gastro (Outdry).

Več o tem piše na:

Outside Online – insane in the membrane

Wall Street Journal – Gore-Tex Runs Into Antitrust Probes

Oregon Live – Columbia Sportswear subsidiary OutDry files lawsuit against Italian footwear company

Nove nepremočljive tehnologije, ki so sicer že nekaj let v uporabi, vsaj v teoriji odpravljajo to glavno slabost, ki jo ima Gore-tex, to je slabost povečanja teže in ne-prepuščanja vlage. Obenem pa zagotavljajo nepremočljivost.

Povečini temeljijo na spojenosti zunanjega sloja obutve (ki navadno ni usnje) in membrane. Tako žepki ne nastajajo, rešen je problem šivov, voda se odbije že na zunanji plasti, vlaga pa lahko prehaja navzven. Oglejte si predstavitve.

eVent nepremočljiva membrana

About eVent® fabrics from eVent® fabrics on Vimeo.

OutDry nepremočljivi čevlji

Prednost tehnologije Outdry je ravno v tem, kar smo omenili kot slabost Gore-tex-a. Ker je spojen z zunanjo plastjo, ni potrebno lepljenje šivov, žepki vmes ne nastanejo, tako pa se voda ne zadržuje. Spojenost plasti čevlja omogoča tudi boljše dihanje nepremočljivega čevlja, saj so plasti tanjše.

Outdry tehnologija je (vsaj v teoriji) boljša rešitev za nepremočljive čevlje in rokavice. Skupno je namreč to, da so tako čevlji, kot rokavice polni/e šivov. Veliko je majhnih plasti in posledično “žepkov” oz. je v primeru uporabe Gore-tex membrane potrebnega toliko lepljenja šivov (lepljeni šivi ne dihajo), da od Gore-texa navsezadnje nič kaj dosti ne ostane. Kot pravim, v teoriji zgodba drži, vendar ko v igro pridejo veliki, kot je npr. Columbia, stvari praviloma postanejo drugačne. Zagotovo pa je vredno preizkusiti novost.

vir fotografij: 

adsoftheworld.com

delasocial.com

tammowalter.com

Več o pohodnih čevljih:

Pohodni čevlji

Nega pohodnih čevljev

Trgovine s pohodnimi čevlji – Kje najti prave pohodne čevlje

http://outdooraktivnosti.si/pohodni-cevlji-kako-izbrati-prave/