V naravi ni ničesar nekoristnega...

/ 0

Kampiranje

Nošenje otrok v svetu in času

21st Mar '16

V kulturah po svetu, ljudje nosijo svoje otroke že stoletja, medtem pa je pri nas to nov trend, nova modna muha.

Pojav nošenja otrok naj bi v zgodovini človeka igral  odločilno vlogo pri razvoju človeške vrste. Nekatere študije nakazujejo, da je nošenje otrok omogočiloi materam, da so nosile hrano in otroke, kar je vodilo v novo delitev dela med moškim in žensko. Nošenje otrok naj bi vodilo do bolje prehranjenih mater, kot tudi njihovih otrok, posledično pa do rasti populacije in selitve iz Afrike. 

Močan vpliv na način nošenja otrok pa je imelo tudi podnebje. Vplivalo ni samo na debelino tkanine, ampak tudi na položaj otroka. Matere naj bi svoje dojenčke dojile pogosto le v zelo vročih podnebjih, podnevi in ponoči, včasih celo enkrat na uro ali več. Glavni vzrok za smrtnost dojenčkov v takih območjih je namreč dehidracija. Tako matere v teh kulturah zagotovijo, da otrok prejme dovolj tekočine. V nekaterih kulturah, kjer matere čez dan delajo na poljih, čez dan puščajo otroke v varstvu pri (širši) družini, a jih redno oz. pogosto dojijo ponoči. Čez dan tako dojenčki zdržijo dolgo časa brez dojenja. Nasprotno v hladnih območjih so zaradi manjše potrebe po tekočini dojeni manj pogosto, saj potrebujejo manj tekočine, kar pomeni, da uživajo gostejše, bolj mastno mleko. Matere v takih kulturah bolj poredko nosijo otroke ob svojih telesih in jih zato odlagajo v viseče zibelke potem, ko jih privežejo na deske. Te lahko privežejo na živali ali sani za transport.

Moderni pogled na idilično preteklost, v kateri bi bile vse otrokove potrebe potešene je mitičen. Razen redkih izjem nekaterih izoliranih kultur, kot je npr. Yequana v Venezueli, je bilo blagostanje otrok na dnu lestvice prioritet do pred kratkim. V Evropi in Aziji je bil prevladujoč pojav dojilj tako med bogatimi, kot tudi med revnimi, zato je tudi nošenje otrok vseprej kot nekaj splošnega.

Yequana Sling nošenje otrok
Rock-a-bye baby

Visenje otroka z drevesa morda ni izmišljena uspavanka. Povijanje otrok so uporabljali npr. stari Judje, Grki in Rimljani, nadaljevalo pa se je do srednjega veka. Povijanje je bilo razširjeno tudi med ameriškimi staroselci, v vzhodni Evropi in na Japonskem, kasneje pa je bilo vidno v Angliji in Ameriki (do 18.st.) ter v Franciji in Nemčiji (do 19.st.). Skoraj po celem svetu so otroci, privezani na deske, viseli z dreves. Otroci naj bi po doživetju traume ob tem, po določenem času utihnili, starši pa so lahko opravljali svoje delo. Ideja nošenja otrok je bila v teh kulturah dolgo izgubljena.

Nahrbtniki in nosilke za nošenje otrok po svetu

Mehika in Guatemala

rebozo nošenje otrok

Rebozo, kratka zanka se uporablja v Mehiki in Guatemali, ne le za nošenje otrok, ampak tudi za vse vrste predmetov in za zaščito pred soncem. Uporabljajo ga npr. med nosečnostjo, za premikanje dojenčka in med porodom, za podporo materi v različnih položajih.

Peru and Bolivia

Peru-manta-awayo-nošenje-otrokManta ali Awayo se tradicionalno uporabljata za nošenje otrok v Peruju in Boliviji. To je pravokotna tkanina, zložena na pol in zvezana z vozlom na materinih prsih. Otrok se nosi na hrbtu.

Tahiti

Pareo je pravokoten kos blaga z vzorcem, ki se uporablja tudi kot krilo za ovijanje, uporabljajo ga tudi za nošenje otrok.

Ecuador

Otroke nosijo v pleteni tkanini na hrbtu.

Borneo

nošenje otrok borneo

Plemena na Borneu, Kayan in Kenyah tradicionalno nosijo otroke v nosilkah iz ratana. Te so okrašene z večbarvnimi vzorci na katerih so zmaji, leopardi ali kljunorožci. Za zaščito uporabljajo gri gri iz medvedjih krempljev ali leopardovih čekanov.

Indonezija

Za nošenje otrok se prav tako uporablja kos tekstila, ki si ga obesijo čez ramo, reče se jim “selendang slings”, nosijo pa jih tudi kot krila in obleke.

Kenya

nošenje otrok kenya

thecarry-on.com

Pravokoten kos blaga z robom uporabljajo bodisi za nošenje otrok, bodisi kot podlogo za sedenje, nošenje predmetov na glavi in za zaščito pri kuhanju. Pravijo ji “kanga”, “pagne” in “kikoy”.  V zadnjem stoletju nanje natisnejo pomembne izreke v svahiliju (eden izmed bantujskih jezikov). Kupijo dva identična kosa blaga, ki jih včasih razdelijo med prijatelji. Otroka zavežejo z eno ali dvema “kangama”.

nošenje otrok afrika

unitedmethodistwomen.org

Mozambik

V Mozambiku za nošenje otrok uporabljajo “kaptulano”. To je potiskan kos blaga, ki se uporablja tudi za nošenje predmetov ali kot kos obleke. Otrok posedejo na svoj hrbet in si čez prsni koš zavežejo vozel. Prav tako jih nosijo tudi v Južni Afriki.

Papua Nova Gvineja

nošenje otrok papua nova gvineja

tanyalake.com

Ljudstvo Ipili za nošenje otrok uporablja mrežasto vrečo.S pasom si jo matere nadenejo na čelo, tako da jim visi na hrbet ali čez trebuh. Preden vanjo položijo otroka jo podložijo z mehkim listjem ali tekstilom.

Bali

Otroci na Baliju se prve tri mesece ne dotaknejo tal. Namesto tega jih nosijo in si jih podajajo ljudje med seboj. Po tem času je na vrsti obred, po njem pa so otroci dobrodošli k igri na tleh.

Egipt

Egipčanke, ki so na poljih nabirale bombaž so si iz oblek izdelale zanke z barvitimi in svetlimi vzorci.

Azijske nosilke za otroke

mei tais nošenje otrok kitajska

Mati nese otroke v vas. Fotografirano 1988
Vir: tumblr.com

Na JZ Kitajskem, Tajskem, Laosu in v Vietnamu nosijo otroke v “Mei Tais”, ročno poslikanih z dvojno ali enojno zanko. Izhaja iz Kitajske, prisottna pa naj bi bila že stoletja. Uporabljalo jih je kmečko prebivalstvo za delo na poljih.

Laos, Mjanmar in deli Kitajske Vietnama ter Tibeta

nošenje otrok laos

Photo by Lorna87 on Flickr

Za nošenje na teh področjih uporabljajo “Hmong” nosilke, prav tako iz blaga. Otroke nosijo na hrbtu ali spredaj, ker pa je veliko večjih družin oz širši družinski člani živijo bolj skupaj so otroci več po rokah.

Japonska

nošenje otrok japonska

tumblr.com

Na Japonskem za nošenje otrok uporabljajo Onbuhimos. Mreža, bombaž ali volna, ki je precej podobna Mei Tai a se nosi bolj poševno.

Indija

Kjer je kastni sistem, ljudje nižje kaste nosijo otroke v rutah sari oblek. Višje kaste očitno verjamejo, da je nošenje otrok za nižje kaste.

Tibet, Nepal, Indijska Himalaja

Otroke nosijo ovite v tekstilne nosilke okoli telesa, ponavadi enobarvne.

Evropa

V Evropi je pisana zgodovina osredotočena predvsem na višje sloje, pri katerih umetnost nošenja otrok ni ravno doživela razcveta. Otroke so nosili revnejši sloji. Dosti virov torej ni, je pa Rembrandt dal dober primer, ki ilustrira, kaj se je dogajalo.

rembrant nošenje otrok

https://evolutionofbabywearing.wordpress.com/tag/medieval/

Medtem, ko so v 19. st. revni v Evropi otroke nosili ob sebi, so višji sloji verjeli v distanco med odraslim in otrokom  da bi jih ne razvadili.

Švedska

Na švedskem so otroke nosili v usnjenih vrečah. V nekaterih skandinavskih deželah pa so otroke kot ostali severnjaki privezovali na deske.

Anglija

V Viktorijanski Angliji so višji sloji zaposlovali pestunje, ki so otroke nosile v rokah seveda. Zibelke pa so uprabljale ženske, ki so delale v hišah.


Vir:

awareparenting.blogspot.si/