V naravi ni ničesar nekoristnega...

/ 0

Nahrbtniki

Pakiranje nahrbtnika – Kako pravilno napolniti nahrbtnik

2nd Jan '16

Občutek teže nahrbtnika lahko ustvarja tudi neprimerna razporeditev vsebine v njem. Preberi kako napolniti nahrbtnik, da bo nošenje lažje in bolj udobno.

Predvsem v zadnjem desetletju je razvoj nahrbtnikov in hrbtišč napredoval hitro, celo hitreje kot splošna izobraženost uporabnikov. Zelo pogosto se zgodi, da uporabniki vrhunskih nahrbtnikov in gorniške opreme na splošno niti ne vemo kaj imamo in uporabljamo nahrbtnik kot včasih. Zato je tudi na tem področju pomembno izobraževanje. Začne se s tem, kako napolniti nahrbtnik, da bodo prave stvari na pravem mestu.

Pravilno pakiranje nahrbtnika

Da bi bilo nošenje nahrbtnika čim bolj udobno, da bi nas čimmanj oviral pri gibanju ter, da bi ohranili čimveč ravnotežja, moramo opremo v njem razdeliti kar najbolj premišljeno.

Najprej moramo vedeti, da je težišče človeka nekje med pasom in boki. Težja vsebina mora biti zato postavljena v srednjem delu nahrbtnika in čim bližje hrbtu ter na sredini, med obema naramnicama. S tem dosežemo, da nas nahrbtnik ne vleče nazaj, ne obremenjuje trebušnih mišic, da zgornji del telesa, roke pustimo neobremenjene in da teže ne nosimo le z eno ramo. Bolj kot je težišče nahrbtnika skladno z našim, tem bolj smo stabilni.

pakiranje nahrbtnika - kako napolniti nahrbtnik

Kaj gre v pokrov nahrbtnika

O pokrovu nahrbtnika govorimo pri nahrbtnikih večjih od cca 25 litrov. Namenjen shranjevanju opreme, ki jo želimo imet pri roki. Večinoma gre za manjše in lažje kose, kot so npr. telefon, kompas, GPS, robčki, čokoladne tablice, itd. Težjih predmetov, kot npr. plastenk, čutar s tekočino tja nikakor ne tlačimo, saj bi s tem pokvarili težišče, po drugi strani pa tvegamo, da nas ob nepravem času udari po glavi.

Kaj gre v glavni predel nahrbtnika

Glavni predel nahrbtnika zahteva od nas, da k pakiranju oz. natovarjanju pristopimo taktično in domiselno. Lažji predmeti, kot so hlače, jakne in ostala oblačila naj bodo na dnu, vrhu, ali ob straneh nahrbtnika. Težji predmeti, kot npr. plezalna oprema (vponke, sistemi, ..), šotor ali voda, naj bodo v sredini nahrbtnika tako, da so čim bližje hrbtu oz težišču.

fea-mpoy-land-rover-01-2014

Kaj damo v dno nahrbtnika

Povečini imajo spodnji predel, na način, da je ta ločen od zgornjega, le nahrbtniki večji od 40 litrov. To so večji alpinistični oz ekspedicijski nahrbtniki in treking nahrbtniki. Tudi nekateri pohodniški nahrbtniki imajo to možnost.

Dno nahrbtnika je najbolj idealen prostor za shranjevanje velikih, a ne ravno najtežjih predmetov. Ti so npr. spalna vreča, čevlji, perilo,… Mnogo nahrbtnikov ima ravno v ta namen pregrado, ki se po želji tudi odpne, tako da lahko ločujemo čisto in umazano, mokro in suho, …

Zunanji žepi in mrežasti žepi nahrbtnika

Ti žepi so namenjeni manjšim predmetom in so odlični za stvari, ki jih potrebujemo pri roki (vetrovka, kapa, rokavice,..) Na obeh straneh nahrbtnika naj bi tovor tehtal približno enako.

Prostor za meh za vodo

Skoraj vsi novi nahrbtniki so kompatibilni z vodnimi sistemi. Žep zanje in zanka, na katero jih obesimo se vedno nahajata ob hrbtu na hrbtišču, da ne premikajo težišča. Pot za cevko je speljana izpod pokrova in prek naramnic do ust.