V naravi ni ničesar nekoristnega...

Deli objavo


/ 0

Kampiranje

Podloge za spanje

24th Jul '12

Podloge za spanje in samonapihljive podloge imajo dve ključni funkciji, blaženje in izolacijo. Na prvi pogled se zdi blaženje edina in bistvena funkcija, vendar je izolacija včasih še bolj pomembna.

Booking.com

Kako delujejo samonapihljive podloge?

Na isti način kot spalne vreče in puhovke tudi podloge lahko grejejo s pomočjo toplega zraka, ki se ujame v predel med uporabnikom in tlemi. Telo oddaja toploto in ta se bolj ali manj, odvisno od sestave podloge zadržuje v njej.


Upoštevati moramo, da se spalka pod nami stisne bolj kot nad nami, zaradi naše teže, zato tam spodaj greje manj kot zgoraj in zato je podloga ključnega pomena. Tudi tu bi na nek način lahko merili »loft«, saj debelina skupaj z polnilom vpliva na izolacijo.

Vrste podlog za spanje

Zračne podloge

Zračne podloge ustvarjajo volumen in s tem udobje ter izolacijo s pomočjo zraka. Napolnijo se »mehansko«, torej z usti. Nekateri modeli vsebujejo polnilo za izolacijo, peno, itd., drugi ne. Dober primer napihljive podloge z odlično izolacijo je Vaude Norrsken.
Prednosti: Udobne in bistveno lažje in manjše od ostalih podlog. Zato so odlične za potovanja, trekinge, ekspedicije in bivakiranje.
Slabosti: Pri neprevidni uporabi se lahko predrejo vendar zlahka zakrpajo. Podloge brez izolacije ne zagotavljajo toplote. 


Samonapihljive podloge

Blazine, ki se napihnejo samodejno. S pomočjo prožne pene v notranjosti pri odprtju ventila blazina vsrkava zrak. Pena namreč pritiska plasti narazen in ustvarja prostor, ki ga zrak zapolni. Obdane so z nepemočljivim in za zrak neprepustnim materialom, večinoma iz najlona. Popularne so med »backpackerji«, trekingaši in popotniki, bolj debeli modeli pa so priljubljeni tistimi, ki kampirajo z avtomobili.
Prednosti: Pred napihljivimi podlogami ima prednost samo samonapihljivost. V grobem so prednosti v dobri izolaciji, nastavljivi trdoti in kompaktnosti.
Slabosti: Težje so, kot napihljive podloge in večinoma dražje. Pri neprevidni uporabi se lahko predrejo vendar zlahka zakrpajo. 

Penaste podloge za spanje

Te klasične in prvotne podloge sestavlja penasta konstrukcija z zračnimi celicami. So najbolj znane pod imenom »arma flex«. Popularne so med popotniki. So najbolj vzdržljive in najbolj cenovno ugodne.
Prednosti: Lahke, cenovno ugodne in odporne. Dobro izolirajo in ne vpijajo vode.
Slabosti: Manj udobne, trše in manj prožne od ostalih. Zavzamejo malce več prostora.

Zračne vzmetnice

Namenjene so avto-kamperjem oz. tistim, ki jim udobje pomeni več, kot volumen in teža. So zdaleč najbolj udobne in najbolj podobne postelji, zasedejo približno toliko kot rjuhe.
Prednosti: Udobje.
Slabosti: Velikost in teža.

Izbor in nakup podloge

Predlagam, da podlogo izberete glede na dejavnost, s katero se ukvarjate – po namenih in zahtevah:

Dolgi trekingi in resno popotništvo, »on foot«

Za dolga potovanja, kjer se teže hitro nabere preveč, je najboljša izbira napihljiva podloga s čim nižjo težo in čim manjšim volumnom. Lahko upoštevate tudi nakup ¾ podloge. Primer: Vaude Norrsken

Pohodništvo in lažje popotništvo

Za tiste, ki si vseeno želite malo več udobja, a kljub temu varčujete s težo, je primerna izbira 3-4 cm debele samonapihljive podloge. Primer: Vaude Tour in Lafuma Trekking(cenovno ugodna)

Kampiranje

Udobje je ključno, teža in velikost podloge pa sta zanemarljiv faktor. Zato je predvsem pomembna debelina in kvaliteta podloge. Vsekakor je 5cm ali več najboljša izbira za kvalitetno spanje na dopustu. Primer: Vaude Deluxe, Vaude Dream in Lafuma Maxi Comfort

Zimsko popotništvo, ekspedicije in alpinizem – bivakiranje

Za tako uporabo je pomembno vse, razen cene. Podloga naj bo majhna, lahka, debela in naj nudi dobro izolacijo. Vaude Norrsken

Dimenzije

Prepričajte se, da vam je podloga prav. Obstajajo namreč tudi večje podloge (Maxi Comfort XL), ki so daljše in širše. V kolikor varčujete s težo boste to prihranili tudi z nakupom krajše, ¾ podloge.


Podlogo lahko pred nakupom preizkusite, tako boste seznanjeni z merami in udobjem, ki ga blazine nudijo.


Booking.com