V naravi ni ničesar nekoristnega...

/ 0

OutDoor oprema

Pohodni čevlji: Kako izbrati prave pohodne čevlje

6th Sep '16

O tem, kako sistematično pristopiti k nakupu pravega pohodnega čevlja. Kateri tip izbrati, katere lastnosti mora dober pohodni čevelj imeti in kako preizkušati, da bo pohodni čevelj prave oblike in velikosti.

Za nakup pohodnih čevljev so potrebni čas, premišljenost in nekaj denarja. Najprej se moramo opredeliti v grobem, kaj res potrebujemo, kam bomo hodili in kaj nam odgovarja. Za opredelitev glede tega, kakšen tip pohodnega čevlja potrebujete si preberite našo objavo Pohodni Čevlji, ki pohodne čevlje razvršča v skupine od lahkih nizkih, do visokih in gorniških ter alpinističnih čevljev. Pogosto ljudje kupujemo tip čevlja, ki ne bo ustrezal našemu načinu uporabe, ker pač ne vemo, kaj čemu služi.

Pohodni čevlji z Gore-Tex membrano

Potem je potrebna še opredelitev glede tega, ali iščemo nepremočljive čevlje, ali morajo imeti Gore Tex membrano, je lahko membrana tudi katera druga, ali ne. O tem si lahko preberete v objav o Gore-Tex membrani, glede alternativ pa nekaj najdete v OutDry vs Gore-tex. Gore-Tex membrana sicer je prva, ima svoje prednosti, a je po drugi strani draga in predvsem v čevljih in rokavicah ni idealna rešitev.

 

Pohodni čevlji z Vibram podplatom

Potrebujete tudi Vibram? Nekateri pravijo, da pohodni čevlji brez Vibram podplata sploh niso uporabni. Drugi iščejo boljše. Preberite si, kako je Vibram podplat sploh nastal in če je Vibram podplat res boljši.

hiking-922985_1280

Trgovine s pohodnimi čevlji

Ko smo glede karakteristik in tipa čevlja, ki ga želimo, zares odločeni, pa je čas, da se postopimo raziskave modelov in preizkušanja modelov. Resni uporabniki pohodne čevlje kupujejo v resnih pohodniških trgovinah. Te so:

Preberite si širši opis trgovin s pohodnimi čevlji (in blagovnimi znamkami pohodnih čevljev, ki jih prodajajo)

Morda sem katero izpustil (kontaktirajte, če bi kaj dodali), a v grobem je to vse od ponudbe pri nas. V teh trgovinah bo v smislu kvalitete dobro, karkoli boste pač vzeli. Ni potrebno, da dodatno skrbite za to, ali je znamka v redu, ali ne.
pohodni čevlji

Preizkušanje Pohodnih čevljev

Potem se pa začnejo problemi. Ta tišči, tistega nimajo moje velikosti, ta je v redu, pa mi ni všeč, … Da bi izbrali prave pohodne čevlje je potrebnega veliko preizkušanja. Čevlje se preizkuša tako, kot jih nameravamo nositi, če bomo nosili debelejšo nogavico, potem z debelejšo nogavico, če s tanjšo, s tanjšo. Tisti, ki imajo izkušnje s kupovanjem pohodnih čevljev si vzamejo kar del dneva, da gredo od trgovine do trgovine in preizkusijo vse, kar je zanje primerno. Le s tem, da se preizkusi več čevljev, različna kopita, različne blagovne znamke, ugotovimo, kaj nam ustreza in kaj ne. Tu gre predvsem zato, da spoznamo, kaj je udobno in kaj ne. Ko obujemo nov čevelj, se na začetku skoraj vedno zdi, da je v redu. Čeprav morda le malo pritiska na nek del stopala, se na to ponavadi ne oziramo, ker pač ne tišči. Po nekaj urah hoje, pa bo ta rahel pritisk na nogo postal zelo moteč. Zato je potrebno veliko preizkušati, da res vidimo razliko v čevljih in kopitih in ugotovimo, kateri modeli in znamke nam v splošnem ustrezajo. Čevelj se malo res uhodi, prav dosti pa ne. Predvsem to velja za sodobne čevlje, ki so znotraj bolj sintetični, saj sintetika ni tako prožna, ne povzame toliko oblike noge, kot to velja za usnje.

Pohodni čevlji morajo imeti za en prst prostora

To je delno res, a na splošno ne drži. Predvsem velja za težje in višje pohodne čevlje, ki se uporabljajo za visokogorje. Pri ostalih, kot so nizki in srednje-visoki pohodni čevlji za sredogorje, pa se vzame take, da so prav, z malo prostora spredaj. Pravilo “za en prst” je tudi nekoliko zastarelo, saj v celoti velja za klasičen pohodni čevelj, ki je usnjen in ima prišit podplat, ki je trši in bolj tog(primer na sliki spodaj. Model je North Face Ballard, ki del “casual” oz. modne kolekcije). Sodobni čevlji so mehkejši in bolj prožni, zato ni potrebno toliko “rezerve”.

Potem, ko se možnosti izčrpajo, ko so preizkušeni vsi čevlji je stvari najbolje malo prespati. Čez dan ali dva, pa si je za tistega, ki nam je ustrezal najbolje vzeti kakšne pol ure, ga dobro obuti, zavezati in malo imeti na nogi. Tako vidimo, ali je pravi, ali je res udoben, je velikost res prava …

Pravijo tudi naj bo prva tura nekoliko krajša, da se čevelj malo vnese, da se malo poda nogi in nas ne ožuli takoj.

Preberite si še objave: