V naravi ni ničesar nekoristnega...

/ 0

OutDoor oprema

Pohodni Čevlji: Kako zavezati bolje in preprečiti dvigovanje pete

6th Sep '16

Ljudje imamo različna stopala in skoraj vsakomur paše na nogo določen tip obutve, določena blagovna znamka. Kaj pa, če čevljev s kopitom, ki bi vam ustrezal, ne bi izdeloval nihče? Pogosto je pri nakupu pohodnih čevljev potrebno sprejeti kompromis, saj mnoge, predvsem tiste z deformiranimi stopali v vsakem primeru čevelj tišči ali pa noga v njem skače. Taki navadno vzamejo nekoliko večje čevlje in sprejmejo dvigovanje pete v zadnjem delu čevlja. Mnogi ne vedo (niti prodajalci obutve), da obstajajo rešitve. Ena je v drugačnem načinu zavezovanja pohodnih čevljev.

Zavezovanje pohodnih čevljev

Dvigovanje pete v pohodnem čevlju

Mnogo je različnih tehnik zavezovanja, spodaj si poglejte, kako zavezati čevlje tako, da se peta v njih ne bo dvigovala. Tehniko imenujejo  “heel lock”, kot izraz pove, gre za zaklep pete.

[ecko_youtube]AbUAMPQDjyk[/ecko_youtube]

Če pohodni čevelj preprečuje prekrvavitev

Druga rešitev je namenjena zmanjševanju pritiska. Z drugačnim pristopom k zavezovanju v tem primeru ustvarimo “okno”, da čevelj ne bi popuščal pa se dvakrat uporabi kirurški vozel.

[ecko_youtube]pPJeNCI1wIA[/ecko_youtube]

Če noga v pohodnem čevlju plava

Prevelik čevelj oz. ozko in nizko stopalo lahko privedejo do tega, da noga v čevlju dobesedno plava. Spodaj na sliki je predstavljenih nekaj rešitev, ki omogočajo, da vezalke na posameznih delih zaklenemo, da ne popuščajo in tako ustvarjamo boljši oprijem na posameznih delih čevlja.

pohodni čevlji zavezovanje

Informacije za zavezovanje pohodnih čevljev

Ker je rešitev za izboljšanje oprijema čevlja mnogo, si več informacij za bolj specifične težave poiščite na spodnjih povezavah:

sectionhiker.com/ (tehnike zavezovanja pohodnih čevljev na splošno)

backpacker.com/ (zelo specifične rešitve za specifične težave z oprijemom visokih in nizkih pohodnih čevljev)

gore-tex.com (tehnike zavezovanja čevljev po namenu: za varnost, hitrejše zavezovanje, peto, …)