V naravi ni ničesar nekoristnega...

Deli objavo


/ 0

Kampiranje

Puh ali sintetika

26th Okt '15

Če kupujete jakno ali spalno vrečo je verjetno prvo vprašanje, s katerim ste soočeni, izbrati puhasto ali sintetično. V tej objavi si lahko preberete, kakšne so prednost in slabosti puha ter sintetičnega polnila.

Booking.com

Puh

Namen polnila je toplotna izolacija. Namen je, da zadeva greje, čimbolj. Pogoj je, da je lahka in majhna, ker če teža ne igra vloge, potem lahko razmišljate o volni, ki je med drugim bolj trpežna in cenejša. Puh in sintetiko bomo primerjali v tem, kako opravljata svojo funkcijo, ki je gretje in kako ustrezata pogojem, ki sta lahkotnost in majhnost.

Prednosti puha

Prva in najbolj izrazita prednost puha je razmerje med gretjem in težo. Če želite ogreti telo, vas bo pri enaki teži najbolj ogrel puh. Obenem je puh tudi najbolj stisljiv. Torej enako velja za volumen. Če iščete čim manjšo jakno ali spalko, ki vas bo ogrela, izberite puhasto.

gosji puh

Slabosti puha

Slabi oz. neugodni strani puha sta občutljivost na vlago in visoka cena. Občutljivost na vlago pomeni, da se vaša puhasta jakna ali spalna vreča lahko uniči, če z njo ne ravnate primerno, ko je mokra. Gre za dokaj delikatno stvar, ker, v kolikor ste primorani uporabljati mokro puhovko, jo boste po vsej verjetnosti uničili. Moker puh se zbije v kepe. Kot takega ga kasneje ni možno povrniti v prvotno stanje. Ostane v kepah, kar pomeni, da se volumen in loft zmanjšata in jakna oz. spalka grejeta bistveno manj, kot v osnovi. Če se moker puh ustrezno posuši, npr. se na rahlo obesi in ne stiska, potem se jakna ali spalka ohranita, brez posledic.

Toplota je denar

Cena puha je sicer odvisna od vrste oz. kvalitete. V outdoor industriji se uporabljata gosji in račji puh. Gosji je bolj kvaliteten, račji pa je “ok” in bolj cenovno ugoden. Pomembno je tudi razmerje puha in “koščic”. Vsako pero je sestavljeno iz dveh delov. Skeleta in puha (na sliki). Pri vsaki puhovki ali spalni vreče morate zato najti podatek o razmerju (kvaliteti) puha. Najbolj kvaliteten je označen s 95 / 5, torej 95 % puha in 5 % skelet. Manj kvaliteten je npr. 80 / 20. Podatek velja za gosji in račji puh.

Loft

Loft je podatek, ki nam pove, kakšen volumen ima puh, pri določeni teži (npr. na unčo). Bolj kvaltieten puh ima večji loft.

loft - puh

Fill power / Fill Goose Down

Podatek označuje moč polnjenja. Po domače povedano, koliko je puh natlačen v posamezen žepek spalke oz. jakne. Če je bolj natlačen, ujame več zraka, kar poveča grelnost. Večji “fill power” je znanost, ker je težko izdelati neprepustne žepke. Še tako majhna luknjica za šiv bo sčasoma omogočala uhajanje perja. Nekateri proizvajalci so v ta namen začeli izdelovati puhovke z lepljenimi šivi in nepremočljivo membrano.

Moč polnjenja puha je od 300 (in³/oz, ali 175 cm³/g ) za manj kvalitetno perje, do nekje 900 (in³/oz ali 520 cm³/g ) za puh najvišje kvalitete.

Sintetična polnila

Res je, sintetična polnila hitro napredujejo. So vedno bolj topla oz lažja, vedno bolj stisljiva in že za dokaj nizko ceno sedaj lahko kupimo “ok” sintetično spalka ali jakno. Kakorkoli obračamo stvari, pa sintetika ne prekaša puha v smislu grelnosti.

umetni puh

vir: outdoorgearlab.com

Prednosti sintetike – umetnega puha

Sintetična polnila oz umetni puh se razvija že desetletja in temu primerno, vedno bolje opravlja funkcijo gretja. Razmerje med toploto in težo je vedno bolj ugodno. Glavna prednost je zagotovo trpežnost oz. neobčutljivost na vlago. Ker sintetična vlakna ne srkajo vode, kot to počno naravna, jih voda ne poškoduje oz. ne transformira, obenem pa se sušijo hitreje. Pomagajo tudi odvajati vodo s površine, kar pomeni, da vas bo sintetičen puh dlje časa ohranil suhe. Iz tega izhaja tudi 4. prednost, ki je lažje rokovanje, to je umeten puh lažje negujemo. Preprosto ga npr. lahko vržemo v pralni stroj na 30° oz. po navodilih proizvajalcev.

Glavna prednost, zakaj je umeten puh sploh resen tekmec, je cena. Skoraj pol cenejše so jakne, ali spalke polnjene z umetnim puhom.

Slabosti umetnega puha – sintetike

Če npr. kupujete spalko, ki vas bo po EN ratingu grela pri 2°C, boste primorani nositi skoraj 2x težjo spalko. Torej za enako toploto boste nosili težjo spalko ali jakno. Enako velja za volumen. Enako topla spalka bo zasedla več prostora v primerjavi s puho.

Življenska doba sintetičnih vlaken je krajša, ker se vlakna polomijo oz. drobijo. Ne glede na nego in skrb boste jakno ali spalno vrečo z umetnim puhom menjali bolj pogosto.

polarguard oglas - puh

Najboljša umetna polnila

Najbolj razširjena umetna polnila na trgu so:

  • Polarguard®
  • Primaloft®
  • Thinsulate®
  • Thermolite®

Tudi določena druga polnila lahko najdete, ki so npr. lasten produkt določenega proizvajalca. Vprašanje kvalitete je bol vprašanje, koliko da omenjen proizvajalec na svoje ime. Torej kolikor je proizvajalec določenega polnila zanesljiv in verodostojen, toliko kvalitetno je po vsej verjetnosti tudi polnilo.

Puh za profesionalce, sintetika za ameterje

Razmišljal sem, da bi bil naslov objave, ki jo berete “Puh za profesionalce, sintetika za ameterje”, a še zdaleč ni tako. Tudi profesionalci lahko najdejo prednosti v umetnih polnili, kot rečeno, sploh in vedno bolj z razvojem le-teh. Prav tako tudi amater ali “casual” uporabnik lahko spozna naraven puh za neprekosljiv pri iskanju rešitve problema.

So prednosti puha vredne denarja

Bolj aktualno vprašanje je, ali so prednosti puha vredne denarja. To je odvisno od tega, koliko so prednosti pomembne uporabniku. Npr. nekdo, ki gre na dolgo pot s kolesom in varčuje pri teži na vseh možnih koncih, verjetno ne bo v dilemi, ampak bo brez dvoma izbral puh. Enako bi veljalo tiste, ki gredo na odpravo in vedo, da bodo nočili v stenah. Nekdo, ki potrebuje puhasti 2. sloj, namesto flisa, ali za kombinacijo in ga bo uporabljal “za vse  živo” bo verjetno izbral sintetiko. Ker ni toliko v igri toplota, kot pa vsestranska uporabnost. Nekdo, ki dela npr. višinska dela, ki ve, da ga lahko napere, da lahko jakno strga, bo verjetno izbral sintetiko. Nekdo, ki je pozna prednost naravnega materiala, občutek, bo zagotovo kupil puh tudi za mestno uporabo.

Viri fotografij: 

Booking.com