V naravi ni ničesar nekoristnega...

/ 0

OutDoor oprema

Scott Jurek: Jej in teci

10th Mar '16

Knjiga ultrazmagovalca. Knjiga ultramaratonca. Knjiga zapriseženega vegana. Knjiga Scotta Jureka. Knjiga, ki zelo dobro razloži veganstvo, ki pojasni zakaj bi to sploh postali in obenem svoje besede podpira z rezultati, zaradi katerih se zganemo še tako zagrizeni ljubitelji mesa.

Knjiga, ki opisuje izkušnjo teka v globini, saj jo piše človek, ki ljubi tek. Človek, ki se s tekom ne ukvarja le telesno in površno, temveč duhovno. Tek je (lahko) duhovnost.

Knjiga o zmagovanju in o volji. O težkem otroštvu in odraščanju ter življenju v globokih dolgovih. Knjiga o boju in ljubezni.

Knjiga o veganstvu

Človek, ki je, kot vegan, zmagoval ultramaratone v času, ko so bili vsi prepričani v nepogrešljivost mesa. Človek, ki je svoje telo uporabil kot instrument za testiranje vpliva hrane na šport. Človek, ki je dokazal, ne le, da je možno brez mesa zmagovati, temveč, da brez mesa deluje bolje.

scot jurek o hrani

Vir: happyhealthylonglife.com

“… sedemkratni zmagovalec ene najtežjih tekaških preizkušenj na svetu sploh, ultramaratona Western States Endurance run, trikratni zmagovalev Spartatlona, dvkaratni zmagovalec Badwaterja in nenazadnje, zmagovalec “največje tekme, ki je svet ni videl”, tekaškega merjenja moči z “ljudstvom tekačev”, ultramaratona v Bakrovih kanjonih s Tarahumari, pri vseh teh podvigih pa zaprisežen vegan …” David Kadunc o knjigi Jej in teci

Scott Jurek razkrije ne le svojo pot temveč tudi svoje misli in čustva ob odraščanju v tekača, ob treniranju in tekmovanju na ultramaratonih ter o zmagovanju. To, da tako uspešen človek napiše knjigo, ki jo lahko preberemo navadni smrtniki, da se ob njej lahko poglobimo v telo in um zmagovalca ter revolucionarja, v njegovo delo in način, je neprecenljivo in na nek način meji že na povabilo, ki ga redko kdo lahko zavrne,”teci z mano!” Ne le teci, tudi jej in kuhaj. Knjiga namreč razkriva pot Jureka, od “mesojedca” do “zapriseženega vegana”, zato je pravo razkritje informacij o tem, kako argumentirati veganstvo. Jurek razkriva tudi svojo pot, svojo preobrazbo v vegana, ki jo pospremi z mislijo, da je za vsako mesno jed, ki jo umaknemo iz jedilnika, potrebno dodati rastlinski ekvivalent, ki nadomesti izgubljeno. Zato v njej najdemo odgovore na vprašanja, kako začeti z veganstvom, kako nadomestiti meso, kako sestaviti jedilnik, itd. iz prve roke!

O več kot teku

Vsak tekač, ali pa bivši tekač bo knjigo več kot le razumel. Doživljal jo bo. Vsakdo, ki ve, kako je teči na svoji meji in kako je iti čez njo, bo vanjo padel. Na tak ali drugačen način je tek tudi doživljanje nečesa globljega, takrat namreč pride do prečiščevanja misli. Jurek se je v tek poglabljal tudi duhovno.

scott-jurek-jej in teci

Vir: scottjurek.com

“… Menihi budizma svojo vadbo imenujejo kaihogyo, to je vsakodnevno romanje čez gorsko pokrajino, polno skrivnih oltarjev, posvečenih vrhov, kamnov, dreves, jas in slapov. Za te menihe je sveto prav vse. 

Najbolj predani vsak dan, 1000 zaporednih dni, pretečejo celotno, dvainštirideset kilometrsko maratonsko razdaljo. Obuti so v slamnate sandale, za pasom pa nosijo nož, s katerim bi se ubili, če bi jim spodletelo. Po petih letih izvajajo popolni devetdnevni post, ki tako izostri njihove čute, da menda slišijo pepel, ko odpada z dišavnih paličic. V sedmem letu imajo menihi “Veliki maraton”, med katerim sto dni zapored vsak dan pretečejo 83 kilometrov, nato pa še sto dni zapored vsak dan po 42 kilometrov. Trasa dvojnega maratona ne povezuje zgolj skrivnih svetišč na gori Hiei, temveč poteka tudi po ulicah Kjota. Ko menihi tečejo mimo restavracij s hitro hrano ali nočnih klubov, se ustavijo in blagoslavljajo prebivalce mesta, ki hitijo po svojih opravkih. Vsi avtorji, katerih knjige sem prebiral, govorijo o nagradah, ki pomenijo veliko več, kot hitrost, vzdržljivost in zmage.”

– Scott Jurek, Jej in teci

Lahko bi rekli, da knjiga ne govori o teku kot o športu temveč o življenju, katerega temelj je tek.

O avtorju Scottu Jureku si lahko preberete več na njegovi spletni strani scottjurek.com. Zanimiv pa je predvsem intervju z njim o hrani in teku, na “happy healthy long life”. Tole je povzetek:

“Sem resen vegan. (čeprav se običajno izogibam tej besedi)

Sem resen športnik. A ne bom stradal za svoja načela. 

Na mojo srečo, je to, da sem z jedilnika odštel nekaj jedi, omogočilo, da sem odkril neverjetne in slastne nove jedi. Nov način prehranjevanja je vključeval sveže sadje in zelenjavo, žitarice, sveže oreščke in semena ter sojine izdelke kot so miso, tofu in tempeh. 

Navdušen sem bil nad dobroto japonske morske zelenjave (preberi tudi: Teci 30% dlje s spirulina algo in chia semeni), ki sem jo odkril pozneje pri tekmovanju v tej deželi, nad preprostostjo doma narejenih koruznih tortilj in kompleksnostjo tajskega rdečega karija.” – Scott Jurek 


Knjigo je v slovenščino prevedla in izdala založba Ciceron, kjer jo lahko tudi kupite, cena je 25,19 €. Naročite jo, saj sodi na polico (predvsem pa v glavo) vsakogar, ki živi ali želi živeti zdravo in z naravo.