V naravi ni ničesar nekoristnega...

/ 0

Nepremočljive membrane

Softshell definicija & uporaba

8th Apr '16

“Softshell” je vrsta pletenih ali tkanih materialov iz poliestra ali najlona, izdelan za tehnično uporabo v pohodništvu, gorništvu in alpinizmu ter drugih “outdoor” športih.

Softshell in uporaba

Najbolj izrazita posebnost je uporabnost “softshell” jakne, saj zapolni prostor med (preveč) zračnimi flisi (polartec, powerstretch, polarlite, …) in “hardshell” jaknami, ki dihajo manj in držijo več vode in vetra. Ravno v primerjavi z nepremočljivimi jaknami so “softshell” jakne bolj prepustne za vodo in povečini delno prepustne za veter (50-90% vetra), hkrati pa tudi bolj prepustne za prehajanje vlage s telesa. Odlična rešitev za zmerno in konstantno, trajno potenje. Pri “softshell” jaknah je potrebno omeniti še dve prednosti. Prva je odpornost (na poškodbe), druga pa prožnost.

Softshell jakne

Softshell: nastanek in razvoj

Vse se je začelo dogajati okoli leta 2000, bolj v svetu gorništva, kjer je ob daljšem in konstantnem potenju ter spremenljivih vremenskih razmerah softshell našel svoje mesto. Softshell je v ideji izdelan najprej z mislijo na dihanje ob tem, da v neki meri odbija veter in vodo. Ker deluje (bolje), se je uporaba “softshell” jaken razširila tudi na druga področja “outdoor” športov, npr. kolesarjenje, pohodništvo, turno smučanje, tek in druge.

next 2 skin softshell

Lastnosti softshell jaken

Po lastnostih je “softshell” morda še najbolj podoben tehnologiji Schoeller, ki ga vsi poznamo s hlač, hkrati pa ne gre zanemariti “next2skin”(unikatna izvedba Windstopper jakne, ki je nekoliko bolj podložena in prožna, ideja je bila, da se nosi kar na kožo, a so tudi norci kmalu obupali) tehnologije, ki je tudi na nek način napovedovala to smer oblačil, to je manj slojev, ki so bolj zračni in bolj prepustni za paro, hkrati pa ravno še dovolj odbojni za vodo in veter.

Softshell ali hardshell

ARC’TERYX Greg Hill: Softshell vs Hardshell from ARC’TERYX on Vimeo.


Kdaj izbrati softshell in kdaj hardshell jakno

Ta debata včasih tudi ne pride do konca, saj nobena od opcij hardshell in softshell ni 100% na nekem področju. Ko sem omenil, da softshell deluje, sem mislil predvsem na to, da je kos oblačila, ki ga (tudi) pozimi oblečemo ob začetku ture in ga nosimo dokler ne dospemo na vrh. Je dovolj odbojen in dovolj zračen, da deluje skupaj s telesom, če se držimo pravila, da naj nam bo ob začetku ture malo hladno. Na vrhu (odvisno od tipa softshell jakne) “vržemo” nekaj čez in se npr. odpeljemo v dolino. To deluje. V primerjavi s tem, je “hardshell bolj okoren, saj ga oblačimo ob vetru in rosenju, npr. na grebenih in slačimo ob soncu in v zavetrju. Po drugi strani pa je hardshell pravo delovno oblačilo, v katerem (če je dober) preživimo ves dan v neusmiljenih vremenskih pogojih kot je dež in veter, a ostanemo (relativno) suhi. Pravzaprav, sedaj ko sta na voljo, potrebujemo oba.