V naravi ni ničesar nekoristnega...

/ 0

OutDoor oprema

Vibram Fivefingers povečuje možnost poškodb

16th Feb '16

Če danes naše mlade vprašamo, kaj je Vibram, bomo najverjetneje slišali “čevlji na prste”, to je fivefingers. Blagovna znamka in podjetje, ki ju nekateri poznamo zgolj po zasnovi in izdelavi podplatov za pohodniške čevlje je ustvarilo nov trg, trženje v konkretnem primeru pa stoji na življenjski filozofiji uporabnikov (konfliktu), točneje skupini tekačev, ki jim je skupna vrednota, stik z naravo. Na tem trgu  je Vibram postal bolj prepoznaven kot kdajkoli prej v svetu pohodništva.

Nastanek “barefoot” segmenta je tekaški trg in tekače razdelil v dve skupini. Tiste, ki prisegajo na Fivefingers in druge “barefoot” tekaške copate ter na tiste, ki jim ostro nasprotujejo. Resnica je ponavadi nekje vmes, pa je tako tudi v tem primeru? 

Preberite si povzetek tožbe, ki je bila pred nekaj leti vložena proti Vibram S.p.A., zaradi lažnega pripisovanja “zdravilnih” učinkov “barefoot” copatom, preberite si povzetek študije o minimalističnih tekaških copatih, ki jo je pred kratkim objavil runnesworld.com ter intervju s profesorjem biologije evolucije človeka na Harvardu, Daniel Lieberman-om, ki raziskuje področje evolucije teka (preberi tudi: Zakaj bi tekli bosi?) in razlaga kakšen je učinek minimalističnih tekaških copatov ter kako je s prehodom na minimalistično obutev.

Večkrat koga vidimo, ki v njih bodisi sprehaja psa, bodisi teče. Večkrat zasledimo kaj na temo Fivefingers, predvsem na spletu. Marsikdo pravi, da so grdi, marsikdo je nanje nor. Mnogi poznamo barefoot oz fivefingers, ker smo videli oglas, ali slišali zanje od prijateljev, nekateri ne. Pa bi jih kupili?

Vibram sporoča: Sporočilo vsakemu, ki razmišlja o kršenju katere(ga) od naših 200 patentov ali blagovnih znamk.

vibram-fivefingers-odziv

vir: adsoftheworld.com

Tožba proti Vibram S.p.A.

Že leto dni je, odkar se je Vibram pogodil s tožnico Valerie Bezdek, ki je podjetju očitala, da brez znanstvene podlage trži Fivefingers čevlje. Podjetje Vibram naj bi v oglasih predstavljalo Fivefingers tekaške copate kot blagodejne za telo, kot take, ki bi okrepile noge in jih naredile bolj odporne na poškodbe.

Vibram S.p.A. se je s tožnico pogodilo, s tem se je tudi strinjalo, da predloži 3,75 milijona dolarjev za stroške tožbe in izplača vse oškodovane, ki so zaradi nepodprtih trditev kupili, Vibram Fivefingers. Več o tožbi najdete na outsideonline.com

Pogoditev Vibrama s tožiteljem ne potrjuje tega, da Vibram Fivefingers copati niso dobri za vaše noge, le to, da je Vibram s svojim oglaševanjem šel predaleč. Uporabil je argumente, ki bi morda lahko bili dokazani in bi se jih morda tudi znanstveno dalo podpreti, a to predhodno ni bilo storjeno.

vibram oglaševanje

vir: digitalstrategy.typepad.com

Vprašanje, ali bi se trditve znanstveno dalo podpreti pa je kasneje resno vzel medij runnersworld.com, ki je naredil kar obsežno študijo, v kateri sta sodelovali dve skupini tekačev, eni ki so vztrajali na konvencionalnih tekaških copatih in drugi, ki so v času testa/študije počasi (po priporočenem programu, ki je objavljen na Vibram.com) prehajali na “barefoot” oz minimalistične copate. Glaven namen študije je bilo odgovoriti na vprašanje, ali res okrepijo noge in telo in ali povečujejo možnost nastanka poškodb.

Vibram Fivefingers povečuje možnost poškodb

Zadnja zanimiva študija na temo barefoot obutve nosi naslov “Vibram Fivefingers vodijo povečajo tveganje za poškodbe kosti stopala” oz. “Study: Vibram FiveFingers Lead to Greater Risk of Foot Bone Injury“. Povzetek raziskave:

“V 10 tednov dolgem poskusnem obdobju je 10 od 19-ih tekačev, ki so nekaj kilometrine odtlej pretekli v Vibram Fivefingers, pokazalo znake poškodb stopalne kosti, na koncu poskusnega obdobja, v primerjavi z enim od 17-ih tkeačev, ki je nadaljeval celoten tek v konvencionalnih tekaških čevljih.”

Nasprotni argument, ki je izšel iz iste študije, govori da copati za tek v bosih nogah (slovenski izraz za barefoot (?)) dejansko okrepijo noge in stopala, kar dolgoročno gledano preprečuje tveganje poškodb …

Preberite celotno študijo na runnersworld.com

20000 let nazaj so tiste, ki niso verjeli v “barefoot” pojedli.

vibram_barefoot-fivefingers-oglas

vir: togathernomoss.com

Tranzicija s klasičnih na barefoot copate

Bolj delikatno vprašanje, kot to o resničnosti trditev, je kako preiti s klasične tekaške obutve na Fivefingers tekaške copate. In kako barefoot in klasične tekaške copate kombinirati, da bi dosegali rezultate in krepili stopala obenem. Najti je sicer mnogo virov, tudi Vibram na svoji spletni strani nudi načrte za prehod (transition) s klasičnih na minimalistične tekaške copate, a mnogo virov navaja, da vsi ti omenjeni načrti predvidevajo prehiter prehod. Izjave na nek način podpira tudi omenjeni profesor Daniel Lieberman, predvsem z izjavo, da pogostost poškodb pri prehodu na “barefoot” tek nekje med 30 in 60%. Več o tem v objavi Zakaj bi tekli bosi?.

Več o prehodu na minimalističen tek je za Vibram spregovoril tudi profesor za s Harvarda, Daniel Lieberman. 

Intervju prof. Daniel Lieberman

V predhodnji objavi si preberite intervju o tem, zakaj bi sploh tekli bosi, v spodnjem seznamu predvajanja pa si oglejte intervju z omenjenim profesorjem na temo Vibram Fivefingers tekaških (in drugih) copatov.