V naravi ni ničesar nekoristnega...

/ 0

Nepremočljive membrane

Vse nepremočljive membrane dihajo takoj!

19th Dec '15

Kdor vsaj malo razume fizikalne pojave in gibanje vlage, ve, da membrana (a la Gore tex, eVent, DryQ, …) diha le kolikor jo okolje v to prisili. Osnova za “dihanje” oblačil, ki je v resnici le za gostoto tkanine določena paro-propustnost, je razlika v temperaturi in vlagi. To je motor, ki poganja vlago in dejansko se ne ozira, pri svojem vedenju, na to, ali imate vi Gore tex, DryQ, ali kaj drugega.

Vlaga vedno, brez izjeme, prehaja od toplega proti hladnem. Vedno. Najsi bo to v kontekstu izolacije hiše, ogrevanja, odpravljanja plesni, ali oblačil za aktivnosti v naravi. Vedno se vlaga giblje od toplega proti hladnem. Če ste vi “hladni” okolje pa toplo, potem boste vlažni.

Mountain Hardwear Dry.Q Technology from Mountain Hardwear on Vimeo.

Stopnja dihanja nekega oblačila je seveda tudi odvisna od membrane, od tega koliko je ta propustna in koliko ne, a kdor razume vlago, ve, da brez temperaturne razlike ne bo efekta z nobeno od tehnologij, ki jih prinaša tekstil.

Kako lahko kdo reče potem, da je razvil membrano, ki vedno diha? Ja saj vse membrane in vsa oblačila vedno “dihajo“, vprašanje je le, v katero smer.

Če boste nosili nepremočljivo jakno v tropih, kjer je naprimer več kot 37°C in dež, boste pravi magnet za vlago, z drago ali pa poceni jakno. Outdoor industrija nagovarja hribovce, svoj trg pa širi tudi na popotnike, katerih del potuje tudi v trope, ki pač z njihovimi izdelki, vsaj v smislu kot jih tržijo, ne bodo zadovoljni.