V naravi ni ničesar nekoristnega...

/ 0

OutDoor oprema

Zakaj Kenijci zmagujejo maratone?

27th Okt '15

In zakaj Etiopijci zmagujejo prvenstva na 10 000m?

Od leta 1993 so Etiopijci zasedli vse, razen enega naslova, na svetovnih prvenstvih in OI na 10 000m. Gebrselassie in Bekele sta sicer imeni, ki se ponavljata in si delita 5 od 6-ih naslovov svetovnega prvaka in vsa tri 1. mesta na OI. V zadnjih dvanajstih letih je edino prvo mesto poleg njiju osvojil Kenijec Kamathi(ki je zmagal v Edmontonu leta 2001). Tudi na XC tekih je Bekele osvojil vse, 5 od 5-ih na dolge in 5 od 5-ih na kratke razdalje.

Tekme na 10000 m v Keniji imajo preko 30 udeležencev in vsak od njih progo preteče v manj kot pol ure.

Vsi od njih na vsaki tekmi pretečejo 10 000 m v manj kot tridesetih minutah. Etiopijci pa takega povprečja še zdaleč ne dosegajo, vendar svoje talente uporabljajo bolj učinkovito.Kaj je torej razlog za tak uspeh? Je trening, geni, dieta, ali način življenja. Zagotovo imajo ključno vlogo vsi izmed naštetih dejavnikov, a to počnejo tudi vsi drugi. Če pogledamo na karto in od kod točno prihajajo najboljši, najdemo območje ob meji med Kenijo in Etiopijo. Torej jih glede na okolje obravnavamo popolnoma enakovredno.

najboljši tekači

Politika za tekače

S stališča države in organiziranih treningov se razlika pojavi zaradi množičnosti talentov. V Keniji je vrhunskih tekačev ogromno in tekaški kampi »eat & sleep while you run« so nasičeni z vrhunskimi tekači. V Etiopiji je manj klubov, trenerjev, agentov, kar pomeni da so le ti osredotočeni na nekaj najbolj perspektivnih.

Torej Etiopija je uspela iz dvajsetih tekačev ustvariti štiri, ki v svetu zmagujejo in postavljajo rekorde. Kenija pa ima npr. dvesto atletov, ki imajo verjetno vsi enake sposobnosti, kot tistih dvajset Etiopijcev, ampak je očitno manj učinkovita v usposabljanju peščice najboljših. Seveda so še vedno vrhunski tekači in zmagajo na prav vsakem maratonu, napolnijo »top ten« na vseh drugih tekmah, a vendar ne zasedajo prvih mest.

Razlika v treningih

Olimpijsji prvak leta 1980 na 5000 in 10000 metrov je bil Etiopijec Miruts Yifter. Poimenovali so ga »Yifter the shifter«, baje zaradi divjega šprinta pred ciljem. Haile Gebrsellasie je bil prav tako znan po svojem šprintu v zadnjem krogu. Na svetovnem prvenstvu leta 1995 je zadnjih dvesto metrov pretekel v 25,2 sekundah in dosegel cilj s časom 27,10. Bekele je zadnji krog pretekel v 52-ih sekundah.

Tek je edina rešitev

Če ima Američan talent za tek, se lahko vpiše v tekaški klub, lahko pa poskusi v nogometu, ali baseball-u. Trenira in če mu ne uspe, ima še vedno odprte možnosti, da postane zdravnik, odvetni, ali pomivalec posode. V Keniji in Etipoiji je drugače. Tek je edina rešitev, uspeš, ali ne ….

Več na: 

Morris Kiruga‘s answer to Why do Kenya and Ethiopia dominate in long-distance running? on Quora

The Ethiopia/Kenya Running Phenomenon – How running has responded to East African dominance is a credit to the sport