best vinyl cutting machine
outdry

Outdry vs. Gore-tex

merino volna

Zakaj mokra volna greje

28. aprila, 2019 Comments (0) Pohodniška oprema

Aktivno perilo – Kako deluje aktivno perilo

aktivno perilo

Aktivno perilo deluje na več načinov, odvisno o tipa aktivnega perila. Merino aktivno perilo deluje namreč drugače kot sintetično. Prav tako se v samem delovanju razlikuje zimsko in letno aktivno perilo, z drugimi besedami tisto, ki gi je oprijeto in greje, od tistega, ki ga nosimo bolj ohlapno za poleti. Poglejmo nekaj načinov, zakaj se aktivno perilo suši hitreje.

Letno aktivno perilo

Letno aktivno perilo je v primerjavi z zimskim manj oprijeto in bolj gladko (spolzko). Pri vsem aktivnem perilu ima namreč pomembno vlogo trenje. Pri gibanju trenje tkanine s kožo namreč povečuje temperaturo. Da je trenja manj, poletne (“cool”) majice zato niso toliko oprijete. Enako je s površino materiala, ki je zelo gladka oz. spolzka, ravno z namenom, da se trenje zmanjša in površina ostane čim bolj hladna.

Glede sušenja velja, na nek način uradna zgodba, ki jo podajajo skoraj vsi proizvajalci, vsak na nekoliko svoj način in sicer:

“material vsrkava vlago s telesa in jo potegne na zunanjo plast, kjer se ta vlaga nato posuši.”

Hidrofobni (sskj: ki se ne veže z vodo, neomočljiv) materiali so glavni del recepta za aktivno perilo. Gre za materiale, ki ne vpijajo vode. Nasprotna lastnost od hidrofobnosti je hidrofilnost (Wikipedia).

Zimsko aktivno perilo

Pri zimskem aktivnem perilo pa trenje predstavlja prednost, saj nas pri gibanju lahko še dodatno ogreje. Sintetično aktivno perilo se tako zimskem času priporoča za bolj aerobne aktivnosti (tek na smučeh, tek, kolesarjenje), medtem, ko se za manj aerobne aktivnosti (hoja ipd.) bolje obnese volneno aktivno perilo, še bolj pa merino aktivno perilo. Ko z gibanjem prenehamo, se sintetično aktivno perilo nekoliko ohladi, saj trenja (kot vira toplote) ni več. Ostanemo tako v nekoliko mokri majici (čeprav hitrosušeči), sušenje pa se s tem prav tako upočasni. Torej sintetično aktivno perilo deluje odlično, dokler se gibljemo, ko pa zmanjšamo stopnjo aktivnosti ali se ustavimo, pa se ustavi tudi sušenje.

Merino aktivno perilo

Nasprotno od sintetičnega aktivnega perila, ki je hidrofobna, pa velja za merino aktivno perilo. Vlakna merino volne, s tem pa merino aktivno perilo, so zelo hidrofilna. To pomeni, da so ta vlakna sposobna v sebi zadržati visoke količine vode:

Zadržijo lahko do 35% vlage preden dajejo občutek mokrote. To pomeni, da material iz 100% merina lahko vpije vlago ekvivalentno 35% teže materiala, preden ustvari občutek mokrote. (več v objavi: Zakaj mokra volna greje)

O merino volni pa bi dodali še to, da je zelo primerna tudi za nošenje poleti oz. pri visokih temperaturah. Tanjše izvedbe namreč zelo dobro ohranjajo relativno nizko temperaturo obenem pa ustvarjajo suh občutek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preskoči na orodno vrstico
retro toaster