best vinyl cutting machine
outdry

Outdry vs. Gore-tex

13. aprila, 2021 Comments (0) Pohodni čevlji

Gore-Tex – Naj vam noge zaplavajo!

gore tex

Če kdo misli, da Gore Tex obutev res deluje ima delno prav. Delno pa se moti. Torej ni vprašanje, ali Gore tex drži vodo, ali ne. Gre za vprašanje, ali ima Gore tex obutev sploh perspektivo in prihodnost, s tem kar ponuja.

Gore Tex obutev ima vsaj eno veliko težavo, ki pa to ni bila, dokler je bil Gore Tex “edina” možnost. “Edina” zato, ker je bila dobra in delujoča alternativa usnje premazano z mastjo. Pravilna nega je omogočila delovanje in obnašanje čevlja, podobno Gore tex čevljem.

gore tex čevlji

Vlago sicer potrebujemo, a v pravi meri in na pravem mestu. Ko se ta pojavi na področjih, kjer je ne želimo pa je moteča in celo škodljiva. Največje nevšečnosti nam vlaga povrzoča v naših domovih, saj lahko povzroči nastanek plesni, na vozilih z nastankom rje, na hrani z nastankom plesni itd. Nenazadnje pa nam vlaga povzroča nevšečnosti tudi na naših telesih, saj prekomerno zadrževanje vlage na telesu in v oblačilih povzroča ohlajanje telesa, ki ga občutimo kot mraz.

V gradbeništvu tako problem vlage rešujemo z gradbenimi materiali kot je bitumen. Rjo se v avto industriji preprečuje s premazi, v prehrambeni pa z dodatki kot so aditivi in konzervansi. V outdoor industriji pa v prvem sloju problem vlage odpravlja aktivno perilo, v zadnjem sloju pa so to membrane. Poglejmo si, kako Gore tex membrana rešuje problem vlage in, ali je najbolj slavna membrana tudi najboljša rešitev na dolgi rok.

Gore tex pohodni čevlji (in drugi) sestavljajo (v grobem) 3 sloji. Spodnji del, ki je navadno tekstil (poliester), membrana (PU) in zunanji del, ki je usnjen (navadno nubuk). Vemo pa, da usnje že samo po sebi odbija vodo. Po eni strani je to dodatna prednost, saj nudi boljšo odbojnost za vodo. Glede dihanja tudi ni ovira, ker je usnje dovolj paropropustno.

Gore tex čevlji ne dihajo. Ne dihajo ko bi morali.

Zaplete se, ko voda prodre skozi usnje in se ustavi pred Gore-tex membrano. Gore tex se z zunanjo plastjo, bodisi je to usnje, bodisi poliester, pri izdelavi ne spaja, tako ostanejo žepki, ki jih razmejujejo šivi čevlja. V teh žepkih se nakopiči voda. Tu pa nastanejo tiste negativne lastnosti. To je povečanje teže čevlja. Del vode je v žepku in del v usnju, zato čevlji postanejo občutno težji. Z druge strani pa skozi te plasti napojene z vodo ne more več prehajati para. Gore tex čevlji ne dihajo. Ne dihajo ko bi morali. Zato tudi notranja plast postane mokra od vlage, potu ki ga oddaja noga. Imamo torej tri plasti, ki v teoriji in na suhem “dejansko delujejo”. Ob stiku z vodo pa ne, oz. le za kratek čas.

Ste še vedno mnenja, da je Gore tex čevelj boljši za dež kot pa usnjen čevelj?

gore tex čevlji

 

kjer so temperature nižje in je vlage bistveno manj pa je verjetno Gore tex še vedno boljši od usnja.

V nekaterih primerih, to je predvsem na snegu in v primerih, kjer so temperature nižje in je vlage bistveno manj pa je verjetno Gore tex še vedno boljši od usnja. Tam prvič prav pride, da je stopnja vlage v čevlju višja, saj izparevanje vlage ohlaja in drugič ni tako visokega pritiska vode na plasti čevlja, da bi ta prodrla skozi usnje.

V toplih in vlažnih razmerah, je (po omenjeni logiki) usnje zagotovo bolj primerno. Diha bolje, je cenejši in ni nepotrebnega potenja.


Ko je na dan prišla tehnologija Outdry, se je podjetje Gastro Italy najprej moralo soočiti s tožbo s strani W. L. Gore & Associates, Inc. 

Kasneje je Outdry prevzela Columbia sportswear, s tožbo pa se je soočil Geox S.p.A, ker naj bi “kradli” tehnologijo.

Nekaj o tem piše na:

Outside Online – insane in the membrane

Wall Street Journal – Gore-Tex Runs Into Antitrust Probes

Oregon Live – Columbia Sportswear subsidiary OutDry files lawsuit against Italian footwear company


Alternative desetletja staremu Gore texu?

Nove nepremočljive tehnologije, ki so sicer že nekaj let v uporabi, vsaj v teoriji odpravljajo to glavno slabost, ki jo ima Gore tex, to je slabost povečanja teže in ne-prepuščanja vlage. Obenem pa zagotavljajo nepremočljivost.

Povečini temeljijo na spojenosti zunanjega sloja obutve (ki navadno ni usnje) in membrane. Tako žepki ne nastajajo, rešen je problem šivov, voda se odbije že na zunanji plasti, vlaga pa lahko prehaja navzven. Oglejte si predstavitve.

eVent nepremočljiva membrana

OutDry nepremočljiva obutev

Dry-Line Sympatex

vir fotografij: 

adsoftheworld.com

delasocial.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preskoči na orodno vrstico
retro toaster