best vinyl cutting machine

Zgodba o Vibram podplatu

13. februarja, 2019 Comments (0) Pohodniška oprema

Je Vibram res boljši

vibram podplat

Vibram je ime, ki ga zagotovo sliši od prijateljev vsakdo, ki prvič kupuje pohodniške čevlje. Večina pohodnikov, popotnikov in alpinistov ga priporoča in dejansko je dober. Kako je nastal, si lahko preberete v zgodbi o Vibram podplatu. Naše vprašanje pa je, ali je edini oz ali je res toliko boljši od drugih?

Za spodrsavanje niso krivi čevlji. Pravi razlog je pomanjkanje občutka …

Za razumevanje je potrebno razjasnit, da zaradi podplata pač ne spodrsavajo čevlji. Razlog za spodrsavanje je pomanjkanje občutka oz. slaba ocena posameznika o zmožnostih čevlja ali sebe. Za podporo tej trditvi lahko navedemo resne plezalce, kot tiste, ki bodo izjavo potrdili, saj so namreč prvi, ki bi za spodrsavanje na majhnih stopih lahko krivili plezalke (plezalno obutev). Gre za to, da ne glede na obutev, na določeni stopnji vedno spodrsne čevelj. Najdemo take, ki jim Vibram spodrsava in take, ki jim ne …

Koliko blagovnih znamk podplatov poznate?

Če je vaš odgovor “eno”, potem to delno pojasnjuje, zakaj je Vibram najboljši. Veliko proizvajalcev (Lowa, Scarpa, La Sportiva, …) na svoje pohodne, popotne čevlje in gojzarje daje Vibram. A ne na vse. Večina proizvajalcev ima torej modele z Vibram podplatom in modele brez Vibrama. Zakaj? Vibram je dokaj ugodna rešitev za proizvajalce obutve. Tako se sami z znanostjo podplatov nimajo dela, obenem pa svoje izdelke (čevlje) na nek način marketinško podprejo. Vsi vemo, “Vibram je najboljši in ne drsi.”  

V plezanju je Vibram že zdavnaj pogorel.

Kljub vsej tehnologiji pa so skoraj vsi vrhunski plezalni čevlji (plezalniki), opremljeni z drugimi, proizvajalcem lastnimi podplati. Torej za skalo, za skalnato površino se v plezanju Vibram ne uporablja. Dogaja pa se obratno.

Zgodbi o dveh blagovnih znamkah, ki sta uspeli s podplati v plezanju, kjer guma pride najbolj do izraza, dokazujeta, da dobra guma ni dovolj za prepoznavnost in zaupanje. Preberete ju spodaj.

Five ten Stealth

Five ten so revolucionarni plezalniki, svoje ime so povzeli prav po prehodu težavnosti plezalnih smeri, 5,10. Za svoje plezalnike, ki so med bolj zaželjenimi v svetu, s katerimi se zadnje desetletje premika meje (Chris Sharma), uporabljajo lastno gumo Stealth. Tako v plezalnikih, kot tudi v pohodnih in MTB čevljih.

Boreal Fire

Boreal je poskrbel, takoj za 5.10, za naslednja dva dviha stopenj v plezanju, za osmico in kasneje devetko. Guma, ki je delno zaslužna za dvig, je imenovana Fire, po imenu nove smeri v Huesca-i, v Španiji, ki se je imenovala Mallo Fire. Kasneje so se plezalniki, ravno zaradi revolucionarnosti gume, razširili med plezalci. Danes pa imena ne pozna nihče več, prav tako, kot nihče v tem smislu ne dojema blagovne znamke Boreal. Ker pač nimajo marketinga. Tudi Boreal precehj uporablja svoje lastne podplate, ki jih seveda ne poznamo, a so zagotovo dobri. Obenem pa v nekaterih modelih uporablja tudi Vibram.

Gre res le za marketing?

Vibram ima res učinkovit marketing. To, da svetovna populacija prisega na ime, brez objektivnega argumenta, je dokaz. Prav tako pa so proizvajalci sami dokazali, da jih ponekod Vibram presega. Primer so vsi alpinistični čevlji. V nekaterih primerih je boljši, a v mnogih ni. Če kupujete čevlje za določen namen, boste to najhitreje izvedeli, če si boste ogledali celotno ponudbo (različne proizvajalce). Videli boste, ali vsi nudijo Vibram v izbranem segmentu, ali le nekateri. V kolikor priznan proizvajalec nudi lasten podplat, ta zagotovo ni slabši od Vibram-a. Čeprav nekaterim spodrsava.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preskoči na orodno vrstico
retro toaster