best vinyl cutting machine
najboljši nahrbtniki za nošenje otrok

Najboljši nahrbtniki za nošenje otrok

Popoln Fotografski Nahrbtnik

13. februarja, 2019 Comments (0) Nahrbtnik za nošenje otroka, Nahrbtniki

Nahrbtniki za nošenje otrok

Nahrbtniki za nošenje otrok

O tem, kako kupiti, uporabljati in ostalo o nahrbtnikih za nošenje otrok. Od pregleda posameznih delov nahrbtnikov, do funkcij in najboljših nahrbtnikov za nošenje otrok na trgu.

Osnove nahrbtnikov za nošenje otrok

Novorojenčki se začnejo nosit v nosilkah, kengurujčkih. Ti so mehki trakovi, ki otroka objamejo okoli trupa. Otrok se v nosilkah nosi spredaj, obrnjen proti staršu. Večinoma so primerne skoraj od rojstva, pa do 9 mesecev starosti.

Z dnem ko otrok lahko samostojno sedi, približno 6 mesecev, se lahko nosi v nahrbtniku za nošenje otrok (če niste prepričani vprašajte pediatra). Otrok se lahko nosi v nahrbtniku do starosti dveh let, teže 20 kg, ali višine 105 cm.

Nahrbtniki za nošenje otrok so najprimernejši transport otroka za potovanja, pohodništvo, trekinge, sprehode po naravi in mestu.

Funkcije nahrbtnikov za nošenje otrok

Večina nahrbtnikov za nošenje otrok ima nastavljiv ramenski in bočni pas nosača, nastavljive naramnice in sedalni del otroka in okvir. Nahrbtniki za nošenje otrok se nastavijo in uležejo po hrbtišču enako kot treking nahrbtniki. Hrbtišče se mora obvezno popolnoma prilegat hrbtu nosača, zato pa je potrebnih skupno vsaj 4 pare trakov, s katerimi se hrbtišče in naramnice prilagodi. V kolikor je nahrbtnik nastavljen pravilno, teža v njem ne bo problem. Porazdeliti se mora na boke, naramnice nosijo manjši del bremena. Noga nahrbtnika služi stabilnosti nahrbtnika za nošenje otrok, ko ga položimo na tla. V njem in iz njega namreč lahko spustimo ali dvignemo otroka, medtem ko je nahrbtnik na tleh.

Okvir nahrbtnika je večinoma aluminijast, na podoben način kot pri treking nahrbtnikih. Izjema tu je, da sega v otrokov del.

Dodatki: Večina nahrbtnikov ima en večji predel, v katerem se nahajajo dodatki nahrbtnika (pregrinjalo za dež, senčna strehica, …) in prostor za stvari. Poleg je več manjših žepov za flaške, igrače in ostalo.

Hrbtišča nahrbtnikov za nošenje otrok

Treking hrbtišča, ki so polno-oblazinjena, anatomsko oblikovana, izdelana iz hitrosušečih materialov. Nudijo najboljšo oporo in najboljšo porazdelitev bremena.

Zračna hrbtišča, (z mrežastim hrbtiščem) za nošenje otrok niso najbolj primerna, predvsem zaradi visoke teže, ki jo nahrbtnik z otrokom prinaša. Prednost teh hrbtišč je zračnost, namen pa je uporaba za sprehode v naravi, ali po mestu. Udobje je tu na drugem mestu. Zato ta tip ni primeren za daljše ture.

Nahrbtniki se dobijo glede na velikost hrbtišča v različnih velikostih, ali z nastavljivo velikostjo. Ključno za udobno nošenje je, da je velikost prava za nosača. Enostavno je najti in nastaviti pravo velikost, pomembno je le, da tega ne spregledamo.

Otrok v nahrbtniku

Sedalni del otroka nosi celotno otrokovo težo in otrok torej nanj v celoti pritiska. Je ključni del udobja ali neudobja za otroka. Pomembna je oblazinjenost na pravem delu. Otroka mora na sedalni del pritisnit z ritko, ne z nogami. Robovi morajo bit čimbolj zglajeni, da ne pritiskajo na noge in zmanjšujejo krvnega pretoka.

V vsakem primeru je obtok zmanjšan, prvič zaradi pritiska, drugič zaradi mirovanja. Pomembno je le, da se tega zavedamo in z ozirom na to otroka oblečemo bolj, kot sebe ter sproti opazujemo, temperaturo (nog) otroka. Pri višjih temperaturah velja obratno, otroka oblazinjenje nahrbtnika še dodatno greje.

Stranski del otroka objema s strani, tudi ta naj bo oblazinjen in oblikovan, da se z robovi izogne otroku. Pomembno je, da z njim lahko otroka objamemo, da se v nahrbtniku ne premetava. Bolj kot je otrok pri miru, bolje lahko spi oz. bolj udobno se bo nosil sam in bolj udobno ga bo nosil nosač.

Naramnice otroka oprimejo čez ramena, nikakor ga ne smejo stiskati na vratu, ali ga pritiskati k sedalnem delu. Služijo le varnosti. Zato jih nastavimo točno ob otroku, a jih ne stisnemo preveč.

Sprednje naslonjalo je pogosto t.i. vzglavnik na katerem otrok zaspi. Pomembno je, da je mehko in prijetno zaobljeno.

Nastavitev nahrbtnika za nošenje otrok

Nosačev del

Preden v nahrbtnik položimo otroka si moramo prilagoditi hrbtišče. To je ključni moment, s katerim si zagotovite lep izlet, ali pa ne. Najbolje, da nahrbtnik natovorite z nečim, da pridobite težo, s katero boste videli, kako je nahrbtnik nastavljen. 
Postopek:

Preden nadenete nahrbtnik zrahljajte trakove

 • Nastavite velikost hrbtišča (S; M; L) podobno kot bi izbirali majico (Večjo, če ste večji in obratno)
 • Ko je nahrbtnik na hrbtu, skrajšamo naramnice, da bočni pas lahko zaobjame križ okoli kosti (ne okoli zadnjice ali želodca)
 • Zapnemo bočni pas in ga bolj stisnemo, da objame boke a ne tišči
 • Še enkrat preverimo dolžino naramnic in višino prej nastavljenega hrbtišča
 • Skrajšamo še zgornje pasove, ki povezujejo naramnice in nahrbtnik, da se ta pritrdi na hrbet in ne niha.
 • Če smo nastavili dobro nas naramnice le malenkost vlečejo nazaj, bočni pas pa nas objema. Nahrbtnik ne opleta in tovor je prijeten.
 • Če ne, poskusimo še enkrat.

Otrok v nahrbtniku

Ko smo nastavili svoj del je na vrsti del otroka:

 • Prilagodimo najprej sedalo otroka, tega z otrokom ni možno spreminjat. Roke naj gledajo ven nad bočnimi trakovi, noge pod njimi.
 • Zapnemo najprej naramnice, ki jih ponekod lahko prilagodimo posamično.
 • Stisnemo stranske blazine s trakovi, da otroka objamemo.
 • Pregledamo, ali je otrok nameščen udobno in ali smo zapeli vse potrebno

 


 

Viri fotografij:
https://www.outsidepursuits.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preskoči na orodno vrstico
retro toaster