best vinyl cutting machine

Zgodba o Vibram podplatu

aktivno perilo

Aktivno perilo – Kako deluje aktivno perilo

13. februarja, 2019 Comments (0) Nepremočljive jakne, Pohodni čevlji, Pohodniška oprema

Outdry vs. Gore-tex

outdry

To je vojna velikih, Gore-tex, za katerim je verjetno Dupont in Outdry, ki sicer izvira iz italijanske vasice, a ga je kasneje, pustimo kako, prevzela Columbia sportswear (več o tem v Gore tex: naj vam noge zaplavajo).

Filozofija tehnologije Outdry temelji na degradaciji tehnologije Gore tex. 

Če bi Gore tex deloval, potem za Outdry tako pozno niti ne bi bilo prostora, saj je Gore tex na svojem področju tak “monopolist”, kot so pri nas Slovenske železnice. Res je, bili so drugi, eVent, Conduit in tako naprej, in so še, a ti so za določene poznavalce, ki se “preveč” poglabljajo. In taki so tudi ciljna skupina tehnologije Outdry, ki je mimogrede bistveno bolje “podprta”, kot eVent in Conduit.

Po drugi strani je res tudi, da Outdry kupujejo (le) tisti, ki Gore tex-a nikoli niso preveč marali in zato pravim, da pri velikih nikoli ne veš, ker gre teoretično lahko za isti interes, ki se dosega s pomočjo obeh, Gore tex in Outdry-a.

OutDry vs. Gore-tex

  • Če želimo Gore tex pripraviti da diha, moramo biti mokri.

Ideja za Gore-tex-om je, da “diha”. O tem, kako to poteka ni nihče, vsaj dokler ni na trg prišel eVent, govoril. Gore-tex res diha, a ima to slabost, da se mora pod jakno nabrati dovolj vlage, pravijo da nekje 70%, pišem na pamet. Iz tega izhaja, da moramo biti že malo mokri, če želimo Gore tex pripraviti do dihanja. O vseh ostalih zapletih si preberite v objavi Gore-tex -naj vam noge zaplavajo. Outdry te neštete probleme Gore tex tehnologije, vsaj v teoriji, rešuje. Outdry temelji na spojenosti slojev. V Gore tex-u so sloji ločeni en od drugega, Outdry pa je s pomočjo toplotne obdelave spojen v slojih, tako ni prostora za žepke. Več o Outdry sem pisal za Gore ljudje že leta 2009.

… Proizvajalci oblačil so že dosegli to, da membrano spojijo namesto z notranjim slojem, z zunanjim. Potem se sloje zašije in prelepi s trakom. Jakna ali hlače narejene na ta način so nepremočljive in ”dihajo”. Zaplete se, ko želimo tako narediti rokavice. Z malo več polepljenimi šivi rokavice sicer so nepremočljive, vendar navzven vlage skorajda ne prepuščajo. Postopek zapletajo preveč zakrivljeni in pogosti šivi na majhni površini, kajti za neprepustnost je treba vse zalepiti s trakovi. To pa močno poslabša paraprepustnost in občutek.
Rešitev je prišla imenuje pa se OutDry. Kako deluje?
Na notranjo stran zunanjega sloja se membrano, s pomočjo toplote, nalepi. Dva sloja (zunanji in membrana) se združita v enega. Postopek brez določenih, za to narejenih, strojev ni mogoč. Tako ima rokavica visoko prepustnost pare, občutek za oprijem pa je izvrsten. Voda se v rokavici ne nabere torej se teža rokavice ne poveča, para pa ima prosto pot (ne ovira je voda) in lahko prehaja iz rokavice. Podobno velja tudi za obutev. V prihodnosti, po mnenju nekaterih outdoor revij (tudi mojem) lahko pričakujemo vse večje poseganje po OutDryu. Nekatera velika imena tekstilne (ne samo outdoor) industrije, kot so Mountain Hardwear, Hugo Boss, Lafuma, Tezeta, Lizard, Umbro, zanimivo tudi Alpina, z njim že sodelujejo. Več na Gore-Ljudje.Net

  • Outdry je hladen.

Slabosti tehnologije Outdry, kot pravijo nekateri uporabniki, je v tem, da je hladen. Saj verjetno ni, a tako pravijo. Gore tex je s pomočjo visoke stopnje vlage pod jakno ohranjal tudi toploto. Saj veste, da izhlapevanje vlage s telesa ohlaja telo. To se pri Gore tex-u manj dogaja in zato tudi kritika, da je Outdry hladen. Kritiko pa je pri nakupu jakne zagotovo treba vzeti resno in pričakovati novo potrebo po še kakšnem “thermal layer-ju”.

Dobra razlaga razlike je napisana tudi na GearJunkie, v objavi 2016: Waterproof/Breathable Rebirth With New ‘Exterior Membrane’ Shell, od tam sta tudi sliki, ki govori tudi o novi jakni Columbie z membrano OutDry Extreme.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preskoči na orodno vrstico
retro toaster