best vinyl cutting machine

Plezalniki za začetnike 10 najboljših

14. februarja, 2019 Comments (0) Plezalna oprema

Kako nastanejo plezalniki in kaj so veganski plezalniki

Steph Davis znana plezalka, BASE letalka, govorka in pisateljica, je pred kratkim na svojem blogu stephdavis.co objavila članek o tem, kako se izdelajo plezalniki. Objava zajema celoten proces od kopita naprej.

Proces izdelave plezalnikov se začne z oblikovanjem kopita. Vsaka velikost potrebuje lastno kopito in kopito je tisto, ki odloča, ali vam bodo plezalniki ustrezali ali ne. Pri plezalnikih Evolv je uporabljen način izdelave, pri katerem ti ostanejo na kopitu od začetka do konca izdelave. Pri Evolv, kot pravi so za oblikovanje kopita specialisti, več o tem na stephdavis.co

Tema zadeva tudi veganske plezalnike. Veganski plezalniki so tisti, ki so veganom prijazni in torej ne vsebujejo materialov ali snovi, pridobljenih na živalih ali s pomočjo živali.

Steph Davis na svojem blogu tudi predstavlja kolekcijo Evolv veganskih plezalnikov, predstavlja pa posebej zanimiv Vegan Slipper. Več na povezavi.

Veganstvo je med plezalci razširjeno nadpovprečno. Kdor ne izkorišča živali, ima zato lahko različne razloge, eden je tudi izkoriščanje oz. načini na katere se izkorišča živali. Potemtakem tudi ni sprejemljivo, da bi pri plezalnikih popustili s svojimi načeli. No skratka, glavni proizvajalci veganskih plezalnikov so Five ten, Evolv, Mad rock in Tenaya. Zanimiv vir informacij na to temo je seveda stephdavis.co ter veganoutdooradventures.com. Poglejte pa si tudi 37 najboljših veganskih plezalnikov.

Ta tema veganskih plezalnikov pa se na tej točki žal ne more zaključit. S tem, da je izraz “veganski plezalniki” prikrojen za ciljno skupino ni nič narobe, treba pa je vedeti, da so bili plezalniki, ki so danes kategorizirani kot veganski, izdelani po enakem konceptu že prej, še pred s(m)o imeli izraz “veganski plezalniki”.

Veganski plezalniki so danes vsi plezalniki, ki so izdelani iz “veganskega” usnja (ki je edini nesintetičen del plezalnika). Z umetnim usnjem je prvi od velikih začel Five ten, idejo je kasneje peljal dalje tudi del ekipe Five ten-a, ki je šel po oz. na svoje, to je Evolv. Glavna prednost umetnega usnja oz. druge sintetike je v tem, da se plezalnik manj raztegne, to je cca pol številke. Določeni modeli (z manj gume in večjo površino tekstila/sintetike) malo več. Veganski plezalniki po dolgotrajni uporabi ohranijo namreč skoraj enako velikost, kar je tudi glavni razlog, da gredo sintetični plezalniki tako dobro v promet. Začetniki, ki pridejo v trgovino in ne vedo, katero velikost izbrati, se v večji meri odločajo za sintetiko, ker so mnjenja, da tvegajo manj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preskoči na orodno vrstico
retro toaster