best vinyl cutting machine
plezalniki za začetnike

Plezalniki za začetnike

Kako nastanejo plezalniki in kaj so veganski plezalniki

14. februarja, 2019 Comments (0) Plezalna oprema

Plezalniki za začetnike 10 najboljših

10 Najboljših plezalnikov za začetnike


Izbor 10 najboljših plezalnikov za začetnike, ki jih odlikujejo udobje vsestranskost in trpežnost. Zbrani svetovni viri do mnenj uporabnikov in primerjav. Preveri!

V pretekli objavi smo pisali o tem, kako kupiti plezalnike kot začetnik. Tokrat pa deset  modelov plezalnikov, ki so svetovno najbolj priljubljeni in priznani ne le med začetniki ampak tudi med profesionalnimi plezalci. Izbrani modeli in vrstni red so sestavljeni iz mnenj in ocen uporabnikov.

1. Five ten rogue plezalniki 71,91 €- Trgovina Annapurna

Plezalniki, ki so izdelani posebej zato, da kot začetnik napredujete. Edini razlog, da na tujih trgih in po tujih mnenjih niso bolje uvrščeni je cena. V našem primeru so relativno ugodni, kar je še dodaten razlog, da jih izberete. Torej plezalnik je izredno senzibilen po zaslugi le 2 milimiterskega podplata. Obenem ni primeren za (resne) previse in mikro-stope. A to naj vas kot začetnika ne skrbi, ker jih boste do tja zagotovo že porabili.


 

2. Evolv Defy 76,41 € – Trgovina Promontana

Evolv defy je priljubljen predvsem iz dveh razlogov. Prvi je ta, da je plezalnik mehak, podplat je tanek in med-podplat kratek, kar ustvarja zelo upogljiv in senzibilen plezalni čevelj. Slednje je dobro predvsem zato, ker začetnik najbolj potrebuje pridobiti občutek za skalo. Naučiti se mora, kako dobro stoji na nekem stopu, ali mu bo noga zdrsnila ali ne. Omenjeno primore tudi k udobju, saj trdi plezalniki bolj grobo pritiskajo na dele noge, tu pa je zgodba, ko rečeno, obratna. Druga prednost je umetno usnje, ki se razteza manj, kot naravno usnje. To pomeni, da se začetnik ne rabi toliko ukvarjati z velikostjo, vzame najmanjšo velikost, ki je še vedno udobna, z raztezanjem pa naj se ne obremenjuje. Poleg omenjenega je notranji del plezalnika podložen, kar še dodatno pripomore k udobju. Slabost je življenska doba, saj je guma spodaj tanka in se plezalnik hitro obrabi predvsem na umetni steni. Druga slabost je visoka cena. Če je sprejemljiva presodite sami “iz svojega žepa”.


 

3. Evolv Electra (ženski) plezalniki £75.00 / £40.00 – BananaFingers.Co.Uk

Ženski model Evolv Defy. Morda še boljši od moškega.

Shipping oz. stroški dostave na bananafinger.co.uk znašajo le 7 funtov. Imate pa 30 dni za vračilo, v kolikor ne ustrezajo in niso rabljeni. Več na povezavi.


4. La Sportiva Nago plezalniki (na voljo v tujih spletnih trgovinah)

La Sportiva Nago plezalnik je narejen posebej za začetnike. Oblikovan je z namenom, da bi služil dvema ciljema. Udobje in vsestranskost. Kot začetnik morda človek ne ve ravno, kam ga bo pot zanesla, kaj mu bo všeč in kaj ne. To je plezalnik, ki bo služil dolgim smerem in uporabi v plezališču.


5. Edelrid Blizzard plezalniki 79,90 € – Trgovina Kibuba

Še najtrši Edelrid plezalniki so zelo mehki. Edelrid na trg prinaša revolucijo, predvsem v smislu razmerja cena/kvaliteta.


6. Mad Rock Flash plezalniki 79,90 € – Trgovina Kibuba

Prenovljen Mad Rock Flash je zanimiv za začetnike in rekreativne plezalce. Glavni podatek je ta, da je čevelj oblikovan najprej za udobje. V skladu s tem se v peti plezalnika nahaja “Shock Gel“, ki zmanjšuje pritisk na peto. Druga dobra lastnost je trajnost, tretja pa “performance“.

#Best Value plezalnik po izboru na 99boulders.com


7. Five Ten Anasazi Moccasym plezalniki £76.50  – BananaFingers.Co.Uk

Klasika kar se tiče udobja. To je zgled tega, kar naj bo plezalnik za začetnika. Enostavno natikanje in sezuvanje, prožnost in elastičnost. Z užitkom se napreduje najhitreje in Moccasym definitivno omogoča sproščeno gibanje v skali. Pomislek je raztegljivost, a ravno zaradi udobja tega plezalnika, boste lahko kupili nekoliko manjšo številko.

Shipping oz. stroški dostave na bananafinger.co.uk znašajo le 7 funtov. Imate pa 30 dni za vračilo, v kolikor ne ustrezajo in niso rabljeni. Več na povezavi.

… one of the most comfortable and convenient shoes we tested. OutDoorGearLab

Priporoča ga seveda tudi Steph Davis, o kateri smo že pisali v objavi o tem kako se izdelajo plezalniki in kaj so veganski plezalniki.


 

8. Boreal Joker & Boreal Sol plezalniki (cena od 67 €) – Trgovina Promontana

Usnjen in precej upogljiv plezalnik, ki je namenjen celodnevni uporabi in plezanju več raztežajnih smeri, obenem pa omogoča dobro uporabo v plezališčih. Sistem HFS (za oprijem pete) dobro služi namenu in omogoča, da imamo v prstih vedno dovolj dober oprijem, a se pri manjši številki lahko maščuje z večjo bolečino v peti. Model Boreal Joker je na voljo v treh izvedbah, lace, na vezalke in ženski, ki je poševen in ožji.


 

9. La Sportiva Mytos plezalniki 104,90 € – Iglu Sport

Vsestranski, udobni in preverjeni. Legendarni model, a ne po naključju. Vse pohvale mu namenja Rock and Ice magazin:

“… Imagine a world where hard cash grew on berry bushes; where climbing shoes were both high performance and comfortable, and worked equally well for multi-pitch trad, sport routes and bouldering. A perfect world … Since 1991, the Mythos has been exceeding expectations. In those 15 years, climbers have used the comfortable shoe for every style of climbing from boulders to plastic … (RockAndIce La Sportiva Mytos)”

Mytos je tudi #1 plezalnik za začetnike po izboru switchbacktravel.com:

“Does everything, fits everyone.” The Mythos is one of the most versatile shoes out there. – Več na switchbacktravel.com


 

10. Evolv Addict plezalniki

Zelo podoben modelu Five ten Moccasym plezalnikom z določenimi izboljšavami in manjšimi razlikami. V Sloveniji ga ni najti, morda ga najdete v EU spletnih trgovinah, zagotovo pa je na voljo v ZDA (na REI le 74 USD). O njem so pisali vsi, vključno z gearinstitute.comiloverockclimbing.com, …

V primerlajnem testu na switckbacktravel.com pravijo:

Over time, the leather upper will conform to your foot and fit like a glove. – Več na switchbacktravel.com

Fotografije:

https://climbinggeargeek.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preskoči na orodno vrstico
retro toaster