best vinyl cutting machine
samovarovalni komplet

Samovarovalni komplet

Plezalniki za začetnike 10 najboljših

14. februarja, 2019 Comments (0) Plezalna oprema

Plezalniki za začetnike

plezalniki za začetnike

Nakup plezalnikov ni lahka naloga. Preberi, kaj so najpogostejši razlogi za nakup ne-pravih plezalnikov in nasvete, kako izbrati prave plezalnike zase kot začetnik.

Najboljši plezalniki za začetnike

Tudi vsi izkušeni plezalci, bi bili v dvomih, v kolikor bi po dolgih letih uporabe enakega modela plezalnikov, kot je navadno praksa, morali zamenjati model ali celo blagovno znamko plezalnikov. Težko je izbrati pravi model in pravo velikost, ker vemo, da morajo malce tiščati, obenem pa tudi vemo, da se bodo raztegnili. Torej iščemo nekaj, kar nam bo odgovalo potem, ko se bodo plezalniki vnesli. Za začetek si preberite dva najbolj pogosta scenarija, kako kupiti napačne plezalnike, nato navodila za nakup dobrih prvih plezalnikov. Preveri tudi, katerih je 10 najboljših plezalnikov za začetnike.

Po redni in dolgotrajni uporabi plezalnikov se noge utrdijo. Šele potem je čas za manjše in bolj natančne plezalnike.

Kaj morate vedeti pred nakupom prvih plezalnikov

Vse začetnike prepričujejo, da s prevelikimi plezalniki ne bodo morali dobro plezati. V začetku je plezanje vsaj za večino precej zahtevno, zato precej napora zahtevajo že lažje smeri. Misel, da s premajhnimi plezalniki ne bo napredka je premočna, da bi se pri nakupu plezalnikov odpovedali preciznosti, zato nekateri kupijo manjše in bolj profesionalne modele, za katere verjamejo, da se bodo raztegnili. Ko začetnik vpraša profesionalca, za koliko se raztegne nek La Sportiva model plezalnikov, mu ta seveda odgovori, da vsaj za 3, ali pa celo štiri številke. To je sicer res, a noge profesionalca se precej razlikujejo od nog začetnika.

Utrjene noge prenesejo manjše plezalnike

Po redni in dolgotrajni uporabi plezalnikov se noge utrdijo. Koža postane trša na delih, kjer plezalniki najbolj tiščijo, prihaja pa tudi do deformacij nog, a za to ni nobene potrebe. Noge nekoga, ki plezalnikov še ni nosil dlje in pogosto so za primerjavo, precej nežne, koža je mehka in zato bolj občutljiva. Izkušeni plezalci zato plezalnike kupujejo drugače, kot začetniki in raztegljivost plezalnikov ni podatek, na katerega bi se zanašali. Začetnik namreč plezalnikov iz omenjenih razlogov niti ni sposoben toliko raztegnit, kot izkušen plezalec, ker 1. ni sposoben obuti toliko manjše številke plezalnikov, 2. pa zaradi bolečin v plezalnikih ne zdrži toliko časa.

Bolje prave pristopne čevlje, kot prevelike plezalnike.

Drugi primer opisuje drugo skrajnost. Ko začetnik iz strahu kupuje plezalnike po principu pohodnih čevljev, “da bo zadaj za prst prostora”, “da bodo le udobni”, … Kot prodajalec sem v tem primeru vedno svetoval stranki, naj raje kupi pristopne čevlje. Morda se ne sliši ali ne zdi najbolj pametno, a plezalniki, ki se v peti sezuvajo pač ne morejo služiti namenu.

Vrhunski plezalniki so neprimerni za smeri lažje od 7b, razen če govorimo o tehničnih platah.

Še tretja misel, ki jo velja omenit je, da začetnik pač ne rabi profesionalnih plezalnikov. Večkrat se začetniki zaženejo ne samo v smer, tudi v nakup zelo “zagreto” in raziskujejo trg, berejo mnenja, review-je itd. o tem, kateri plezalniki so najboljši. Takim bi omenil, da profesionalci za 7b ali celo več, pogosto uporabljajo moccasin plezalnike, natikače, tiste najbolj mehke, preproste in seveda udobne plezalnike. Ker 7b ali kar je manj, razen v specifičnih primerih, niso tako zahtevne smeri, da bi zanje potrebovali vrhunske plezalnike. Vrhunski plezalniki so neprimerni za smeri pod 7b, razen če govorimo o tehničnih platah (pri nas Bohinjska Bela, ali zadnji del Dovžanove soteske, itd.).

Kako kupiti prave plezalnike kot začetnik

Kaj je cilj plezalnikov pri začetnikih? Je to udobje, ali dolga življenjska doba? Ne, cilj je, da plezalniki začetniku ponudijo občutek, občutek za skalo, za trenje, za to, ali stop drži in bo zdržal, ali bo noga spodrsnila. To je ključ za napredovanje v plezanju, brez občutka ni nič. Torej kot začetnik iščite plezalnike, v katerih boste imeli občutek, skupaj z dovolj udobja, da boste v plezanju uživali. Vse preveč začetnikov reče, ne morem it plezat, ker se mi noge še celijo. Občutek in udobje!

Utrjenost, ne potrpljenje

Na začetnikovi nežni nogi najbolje delujejo plezalniki, ki so mehki in udobni.

Pomemben podatek, glede na vse kar je zgoraj omenjeno je, da bodo na začetnikovi nežni nogi najbolje delovali plezalniki, ki so mehki in udobni. Mehki pomeni, da imajo med-podplat (plastično ploščo v gumi) relativno kratek. To pomeni, plezalnik ki se nam v rokah zelo upogne. Pomembno je tudi, da členki prstov v plezalniku niso obdani z gumo, torej da se guma hitro zaključi. Pravijo tudi naj se kupi plezalnike z neizrazitim palcem. To je dober nasvet, v kolikor vam taka oblika plezalnika paše na nogo. Precej je namreč odvisno od oblike noge in prstov, saj imamo lahko daljši sredinec, kazalec, ali palec na nogi.

Poznam človeka s preko 100 kilogrami, ki je pri delu v delavnici sposoben raztegnit čevlje za visokogorje. Težki ljudje bodo plezalnike zelo raztegnili. Tudi take, ki se ne raztezajo.

Raztezanje plezalnikov ni vedno enako

Raztegovanje plezalnikov je zelo relativno zato je pri tem potrebno biti previden in mnenja jemati z rezervo. Po desetih letih prodaje plezalnikov lahko rečem, da o tem, koliko se kateri plezalnik raztegne, vsak pravi drugače. Za isti model plezalci lahko govorijo popolnoma drugačne izkušnje, zakaj? Ker se plezalnik sam od sebe ne razteguje, drugače bi se že v trgovini na polici to zgodilo. Raztegovanje plezalnika je odvisno od uporabe. Kakšen pritisk je ustvarjala noga plezalca na plezalnik, v kako dolgih intervalih je nekdo nosil plezalnike, je lezel previse, plate, se je potil bolj ali manj? Potem pa še teža plezalca. Poznam človeka s preko 100 kilogrami, ki je pri delu v delavnici sposoben raztegnit čevlje za visokogorje. Vem, ker jih je optimistično prinesel v reklamacijo. Torej dekle s 50 kilogrami plezalnikov zagotovo ne bo raztegnila toliko, kot močan moški. Zato za nasvete sprašujte sebi enake in podobne.

Navodila za nakup plezalnikov za začetnike na kratko:

poskusite čimveč udobnih modelov plezalnikov za začetnike,

ne kupujte premajhnih v upanju, da se bodo raztegnili,

ne obremenjujte se z življenjsko dobo plezalnikov (vsi se hitro znucajo, sploh pri začetnikih),

ne segajte pregloboko v žep, a ne šparajte na udobju, …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preskoči na orodno vrstico
retro toaster