best vinyl cutting machine
pohodni čevlji

Pohodni čevlji: Kako izbrati prave

outdry

Outdry vs. Gore-tex

13. februarja, 2019 Comments (0) Pohodni čevlji

Pohodni čevlji

pohodni čevlji

Pohodni čevlji so širok pojem. Ljudje namreč razumemo različno ta izraz, zato nekateri najprej pomislijo na trail tekaške čevlje, medtem ko drugi na visoke pohodne čevlje, gojzarje, tretji pa na tisto, kar je vmes. To so še nizki in srednje visoki pohodni čevlji. Kar je skupnega, je to, da se pohodniški čevelj smatra za obutev, ki jo uporabljamo za hojo po sredogorju.

Če berete katere tuje, angleške vire, potem so pohodni čevlji razvrščeni v skupine:

  • hiking shoes (pohodni čevlji)
  • hiking boots pohodni gojzarji)
  • Mountaineering Boots (gorniški gojzarji)

ali pa po teži:

  • Lightweight oz. lahki pohodni čevlji
  • Midweight oz. srednje težki pohodni čevlji
  • Heavyweight oz. težki pohodni čevlji

Nekje dodajo še segment “backpacking boots”, ki so pravzaprav visoki pohodni čevlji najbolj primerni za nošenje večje teže v nahrbtniku, za razliko od “hiking” boots, ki so namenjeni enakemu terenu le z manj teže v nahrbtniku. V tej objavi so bolj opisno poimenovani, da je branje morda kaj lažje, v superge za gorski tek, nizki pohodniški čevlji, srednje visoki pohodni čevlji (mid) in visoki pohodni čevlji.

Pohodni čevlji za udobje in varnost

Pomembno pri pohodnih čevljih je, da nam zagotavljajo udobno in varno hojo. Udobje zajema suho nogo in prijeten stik noge s čevljem, medtem ko varnost zajema predvsem oporo sklepov (gležnjev in kolen) ter primeren oprijem na podlagi kot so zemlja, kamenje in trava.

Noben tip pohodnega čevlja ni za vse in vsakogar. Bolj kot poznate svoje zahteve, boljši čevelj boste izbrali.

Veliko je odvisno od uporabnika, od tistega, ki jih bo nosil. Nekaj je odvisno od teže posameznika, nekaj od zmogljivosti in načina hoje in nekaj od preferenc, kam človek namerava hodit.

Kako izbrati prave pohodne čevlje

Izbira pohodnih čevljev pravzaprav ni težka, niti tvegana, če k nakupu pristopimo sistematično in s primerno količino časa ter informacij. Prvo od vsega pa je, da razumemo, kaj je za pohodništvo primerno in kaj ni. Mnogokrat si pohodniki v veri, da boljši čevelj dražji, kupijo gorniške ali alpinistične čevlje za avtomatske dereze misleč, da bodo kvalitetnejše hodili. Morda nekaterim to res ustreza, a večini ne. Več o tem kako izbrati prave pohodne čevlje.

Superge za gorski tek

Trail tek je pravzaprav angleški izraz za tek po “brezpotjih” in gorskih stezah. Trail tekaške superge so torej po vzoru tekaških superg le da so bolj robustne, izdelane iz odpornejših materialov in z bolj mehkim a profiliranim podplatom. Lahko so težji ali lažji, lahko so nepremočljivi ali pa bolj zračni.

Najbolj pogosto jih poleg gorskih tekačev izberejo “minimalisti“, tisti ki so za hitre vzpone in sestope, brez pavz z minimalno opremo.

Nizki pohodni čevlji

Nizki pohodni čevlji so tisto med supergami za gorski tek in med visokimi pohodnimi čevlji. So torej nizki v gležnju a s tršim podplatom. Zato so primerni za bolj zahtevno podlago, kot je večje kamenje in korenine, a nižjo nadmorsko višino oz. za ne preveč navpičen teren, saj peta v njih bolj uhaja iz čevlja kot pri supergah in visokih pohodnih čevljih, ker je podplat trši kot pri supergah, čevelj pa je nižji kot v gležnju in ga zato slabše oprime. Preberite si tudi o tehnikah zavezovanja pohodnih čevljev, ki preprečujejo uhajanje pete in izboljšujejo stik s pohodnim čevljem. Večji del jih je na voljo nepremočljivih, zgornji sloj pa je za razliko od čevljev za gorski tek vsaj delno usnjen. Posledično so tudi težji. Idealni so za daljšo hojo po ne preveč strmem terenu. Pogosto jih izbirajo za nižje ture, sprehode, ali daljše pohode po ravnem, npr. po makadamu.

Srednje visoki pohodni čevlji (mid)

Srednje visoki pohodni čevlji so verjetno najbolj vsestranski in uporabni pohodni čevlji in so upravičeno tudi med najbolj priljubljenimi. Pokrijejo namreč najširše možnosti uporabe, od mestne uporabe pozimi, do lažjih tur v visokogorju poleti. Primerni so tudi za 4-zobe dereze, lepo sodelujejo z gamašami, v neki meri dajejo oporo gležnju in ščitijo bolje pred delci (peskom, snegom, vodo), da ti ne pridejo v notranji del čevlja.

Če ste v dilemi z njimi zgrešite najmanj, saj pokrivajo široko spekter uporabe …

Prednosti srednje visokih pohodnih čevljev so nizka teža, dober vsestranski podplat, ki je relativno mehak za gojzar, opora gležnja in dober oprijem noge. Splošno mišljenje je, da so vsi pohodni čevlji, gojzarji težki. To ni več res. Mnogi tehtajo le kilogram in pol, kar je le malenkost več od nizkih pohodnih čevljev, obenem pa ohranjajo skoraj vse prednosti težjega gojzarja. Idealni so za lažje pohodništvo in srednje zahtevne pohodniške ture to je vse kar je do 1500 m in tudi tiste lažje ture nad to višino.

Če ste v dilemi z njimi zgrešite najmanj, saj pokrivajo široko spekter uporabe, vse kar je  pohodniškega, primerni pa so tudi za trekinge, obenem pa je to segment najbolj udobnih pohodnih čevljev, saj so visoki pohodni čevlji močnejši in težji, predvsem pa trši in zato manj udobni, nizki pa niso tako uporabni, obenem pa ne primejo noge enako dobro.

Visoki pohodni čevlji

Visoki pohodni čevlji, so nekje med čevlji za alpinizem in srednje visokimi pohodnimi čevlji. Lahko bi jih uvrstili kar v skupino med alpinistične oz. gorniške čevlje, saj so podobni po trdoti podplata (a ne v tipu) in v višini v gležnju, včasih pa tudi v materialu (usnje, cordura, Gore-tex, tekstil). A razlike so več kot opazne. Ker je namen alpinističnih čevljev ta, da omogočajo dobro in udobno plezanje z derezo (avtomatsko ali polavtomatsko), da omogočajo tudi nekaj poplezavanja brez nje, da so dovolj (bolj) trdi za hojo po snegu in brcanje stopničk, so bistveno trši od visokih pohodnih čevljevožji in manj primerni za hojo po hribih. Zaradi boljšega oprijema so alpinistični čevlji spredaj ožji (malo v stilu plezalnika), pogosto imajo prednji del podplata gladek (za plezanje v skali) in daljši medpodplat, da se čevelj manj upogiba pri uporabi z derezo.  Visoki pohodni čevlji so od alpinističnih mehkejši, spredaj v delu prstov občutno širši in z drugačnim podplatom. Zato ni vseeno, katere izberete.

Nakup pohodnih čevljev

Pomembno pri pohodnih čevljih je seveda udobje. Udobne čevlje se najlažje prepozna tako, da so nekaj časa na nogi že v trgovini. Vsak del čevlja, ki v trgovini ob poskušanju le malo bolj pritiska, lahko postane tiščanje ob daljši uporabi čevljev, zato je dovolj že to, da prepoznamo prekomeren pritisk.

Druga pomembna stvar je, da se poskusi enega za drugim (v centru Ljubljane je idealna priložnost za to). S poskušanjem več različnih pohodnih čevljev se hitro opazi, kateri je res bolj udoben in kateri ne. Preberite si tudi več o tem, kako izbrati prave pohodne čevlje.

Pohodni čevlji z Vibram podplatom

O Vibramu smo nekaj že pisali v objavi Ali je Vibram res boljši, o tem, kako je nastal Vibram podplat, preberete pa si lahko tudi o Vibram Arctic podplatu za led. Primerljivi pohodni čevlji posameznih proizvajalcev se v ceni zaradi Vibram podplata in nekaj malenkosti razlikujejo tudi do 50 €, navadno 20-30 €. O tem, ali je vredno plačati, ali ni naj se odloči vsak zase.

Nepremočljivi pohodni čevlji

Gore tex ima že pri uporabi v nepremočljivih jaknah nekaj težav. Še več pa jih ima pri uporabi v čevljih. Težava Gore-tex membrane nastopi zaradi kombinacije usnja in membrane Gore tex, ki jo usnje prekriva. Ko usnje prepusti vodo skozi, se ta zaustavi na membrani Gore tex, saj so med usnjeno plastjo in GTX plastjo žepki, ki niso spojeni (Gore tex se ne spaja s plastmi).

Voda cbd products ujeta v čevlju, kar mu povzroča višjo težo in preprečuje dihanje.

Boljše nove alternative, kot sta npr. eVent in OutDry, so zato spojene s sosednjimi plastmi in zato bolj primerne za rokavice in obutev. (več o tem v Gore-Tex: Naj vam noge zaplavajo! & Outdry vs. Gore-tex. Vprašanje je kdaj hodimo v hribe? Gremo “na žive in mrtve”, ali ob dneh, ko je vreme primerno. Če slednje, potem za nakup Gore-tex (ali katerekoli druge membrane) ni nobenega razloga, saj kvalitetno usnje, ki je ustrezno negovano zadrži dovolj vlage, da ne bomo mokri, obenem pa diha bolje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preskoči na orodno vrstico
retro toaster