best vinyl cutting machine
plezalniki za začetnike

Plezalniki za začetnike

13. februarja, 2019 Comments (1) Plezalna oprema

Samovarovalni komplet

samovarovalni komplet

Zahtevnejše gorske poti so zaradi prehodnosti opremljene s klini in jeklenicami. Te omogočajo lažji in pa varnejši prehod. Da pa je prehod varen, potrebujemo še nekaj opreme, to so pasčelada in samovarovalni komplet. Kaj je treba vedeti.

Pas za samovarovanje

Pogosto pride do vprašanja, ali je nizek (plezalni) pas  primeren za samovarovanje, ali je bolje imeti enodelni/dvodelni pas? Samovarovalni komplet se uporablja tako, da zanki kompleta preprenjamo na jeklenici, ki je na vsakih nekaj metrov pritrjena v skalo s klini. Ob padcu bi nas jeklenica najprej obdržala, a bi po njej zdrseli do prve točke, kjer je pritrjena v skalo. Tam bi se (verjetno) sprožil sistem samovarovalnega kompleta, ki služi blaženju padca. Padec je lahko kar dolg, predvsem pa neroden, saj bi padlega odneslo vstran. Skoraj gotovo pa bi imel padli na sebi tudi bolj ali manj težek nahrbtnik. Potek in razplet padca sta zato v veliki meri odvisna od težišča plezalnega pasu. Ravno enodelni pasovi imajo v primerjavi z nizkimi plezalnimi pasovi precej višje težišče. To preprečuje, da bi nas teža zg. dela trupa in nahrbtnika pri padcu obremenila v križu oz. da bi nas zasukalo na glavo. Z nizkim (spodnjim) plezalnim pasom bi tveganje pri padcu precej povečali, saj bi imeli težišče prenizko, zato je odgovor vsekakor, da za samovarovanje v ferratah potrebujemo enodelni/dvodelni pas.

Pri odločitvi glede enodelnega oz. dvodelnega pasu pravzaprav ni takih dilem, čeprav je uporaba enodelnega pasu precej bolj enostavna.

Čelade za ferate

Čelade bi v grobem lahko razdelili v tri skupine. Prve so lahke plezalne čelade (iz polipropilen ali polistrien pene), ki zdržijo en sam udarec, potem pa so svojo nalogo opravile, saj se pena deformira. Primerne so za plezalce, ki npr. upoštevajo da bo od zgoraj priletela kakšna skala, ki in ko je ne bodo videli. Prednost je nizka teža (Primer: Petzl Meteor). Drugi tip so konkretne čelade za blaženje (suspension), ki jih sestavlja trša školjka na notranji strani pa je obdana s paški, ki povezujejo tudi zunanji del čelade. paščki ob udarcu preprečujejo stik glave s tršim zunanjim delom čelade. Nadomestil jih je tretji tip čelad ki so kombinacija pene (namesto paščkov) in trše školjke. Npr. Black diamond Half dome, Petzl Elios, Elia, … Ta se zaradi kombinacije dobre zaščite in relativno nizke teže uporablja bolj pogosto. Primerne so za ferate in podvige, kjer je možen daljši padec oz. zdrs oz. več udarcev.

Samovarovalni komplet

Samovarovalni sistem sicer lahko izdelamo doma, a je na splošno  bolj varno kupiti preverjen in testiran samovarovalni komplet. Poznamo dva tipa kompletov za samovarovanje, glede na obliko jih delimo na Y in V tip.

Sestavljajo jih vponke, ki so lahko popolnoma klasične vponke za samovarovanje z matico na vzmet, ali pa take, ki se odklenejo s stiskom celotne dlani, enako pa tudi zaklenjejo. Razlika je nato še v zankah, ki so v nekaterih primerih elastične in ne visijo, posledično pa ne povzročajo nevarnosti, da bi se zataknile v skalo ali za klin.

Samovarovalni kompleti si imeli za blaženje pri padcu v osnovi (naluknjano) ploščico skozi katero se napelje vrv, ki bi ob padcu v določeni meri zdrsela skozi ploščico, da bi se padec ublažil. Te so zadnje čase zamenjale prešite zanke, ki se nahajajo v t.i. žepu samovarovalnega kompleta in se ob padcu natrgajo in raztegnejo.

Novost na trgu samovarovalnih kompletov je “tretja roka”, ki prepreči možnost, da bi ob padcu prišlo do zdrsa po jeklenici (do prvega klina). “Deluje kot prižema na jeklenici in prepreči kakršenkoli padec, saj zablokira takoj in ne šele na spodnjem klinu, kot je običajno pri ostalih varovalnih sistemih.” Da se ne sme uporabljati samostojno, ampak le skupaj z običajnim varovalnim sistemom, verjetno ni treba posebej poudarjati.

Cene samovarovalnih kompletov

Ne glede na to, ali samovarovalni komplet izdelate sami, ali ga kupite, boste zanj odšteli 60-70 €. Za tako ceno so na voljo v navedenih pohodniških trgovinah naslednji kompleti:

iglusport.si – Camp Vortex samovarovani komplet

promontana.si Altus samovarovalni komplet

kibuba.si Samovarovalni komplet Rock Empire Dynastop

annapurna.si Samovarovalni komplet Petzl Scorpio Lanyard

Cene čelad znašajo od cca 50 €, cene pasov za samovarovanje pa prav tako od 50 € dalje. Ne pozabite tudi na rokavice za via ferate, te stanejo okoli 20 €.

One Response to Samovarovalni komplet

  1. Nada Verdel pravi:

    Pozdravljeni,
    zanima me, katera samovarovalna oprema vsebuje tretjo roko za preprečitev zdrsa?
    Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav!
    Nada

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preskoči na orodno vrstico
retro toaster