best vinyl cutting machine
merino volna

Zakaj mokra volna greje

3. julija, 2020 Comments (0) Pohodniška oprema

YKK zadrge: Zakaj na vseh zadrgah piše YKK

ykk zadrge

Verjetno se je že skoraj vsak vprašal, kaj pomeni napis YKK, ki se nahaja na zadrgah polovice vseh oblačil na svetu. Pogosto lahko pokvarjena zadrga povzroči, da je oblačilo ali dodatek, kot je npr. torbica, neuporabno. To še posebej drži, če govorimo o nepremočljivih jaknah. Pri zadrgi je verjetno bolj kot vse drugo, pomembno to, da je zanesljiva in trajna. 

Kaj je YKK

YKK je podjetje, ki izdeluje zadrge, imenuje se Yoshida Kogyo Kabushikikaisha (v smislu Yoshida d.o.o.), a to ni vse. Podjetje je ustanovil Tadao Yoshida, 20 let po odkritju zadrge (1917), ker z obstoječimi zadrgami na trgu ni bil zadovoljen.

Razvoj YKK zadrg

Po vrsti je Yoshida tako pripeljal v lastno proizvodnjo vse potrebne procese za proizvodnjo zadrg. Kot je o njem pisal LA Times:

“smelts its own brass, concocts its own polyester, spins and twists its own thread, weaves and color-dyes cloth for its zipper tapes, forges and molds its scooped zipper teeth …”

Po naše, “da tali svojo medenino / bron, meša svoj poliester, vrti in navija lastno nit ter barva blago za lastne trakove za zadrge. Kuje in vliva svoje zobe zadrg. Sami proizvajajo celo škatle, v katerih pošiljajo svoje zadrge.” (-LA Times)

Tehnologija zadrg YKK

Tehnologija proizvodnje je skrita pred očmi javnosti in konkurence. V času potresa na Japonskem leta 2011, je mnogo oskrbovalnih verig bilo prekinjenih, YKK pa je neprekinjeno in nemoteno proizvajal dalje.

Yoshida sicer svoje podjetje že prepustil potomcev oz. so ga ti podedovali. Ko pa je bil aktiven, je kot menedžer celo predaval, kot je temu rekel “The Cycle of Goodness”, ki pravi da “nihče ne uspeva, če svojih  koristi ne vrača drugim oz. daje drugim.”

Zanimive so obstoječe in nove tehnologije zadrg, kot je aquaguard, PowerRail, …

Več o YKK si peberite na slate.com/…/ykk_zippers_why_so_many_designers_use_them …

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preskoči na orodno vrstico
retro toaster